Honduras'ta Hükümet Karşıtı Protestolar Düzenlendi

Hükümet tarafından sağlık ve eğitim hizmetlerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik reformlara karşı düzenlenen protestolarda en az 4 bina ateşe verildi.

Orta Amerika ülkesi Honduras'ta, ülkedeki sağlık ve eğitim sektöründe planlanan reformlara karşı düzenlenen protestolarda polis ve göstericiler arasında çatışma çıktı.

BBC'nin haberine göre, başkent Tegucigalpa'da, hükümet tarafından sağlık ve eğitim hizmetlerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik alınan kararlara karşı düzenlenen gösterilerde protestocuların bazı binaları ateşe vermesi nedeniyle yüzlerce kişi tahliye edildi.

Hükümet karşıtı düzenlenen barışçıl gösteriler, bir grup kapüşonlu ve yüzü kapalı protestocunun polisle çatışmaya girmesiyle şiddet olaylarına dönüştü.

Göstericilerin, Tegucigalpa'daki Ulusal Özerk Üniversitesi kampüsünü işgal ettiği ve aralarında belediye binasının da olduğu en az 4 binayı ateşe verdiği olaylar sırasında, mağazaların vitrinleri kırıldı, ana yollara kurulan barikatlar yakıldı.

Polis, göstericiler tarafından atılan molotofkokteyli ile alev alan belediye binasından 250'den fazla kişiyi tahliye etti.

Polisin, göstericilere göz yaşartıcı gaz ve coplarla müdahale ettiği protestolarda onlarca kişi yaralanırken, birisinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

Protestolar başkentin dışında da devam etti. La Ceiba kasabasındaki gösterilerin arasında kalan bir kadın kalabalığın içinde doğum yaptı.

Protestocular, reformların özelleştirmeye ve öğretmenler ile doktorların toplu işten çıkarılmalarına yol açabileceğinden endişe ediyor.

Hükümet ise reformların, işten çıkarmalara ve özelleştirmelere neden olacağı yönündeki söylentileri reddediyor.

Doktorlar sendikası Honduras Tıp Birliği (CMH) ve öğretmenler sendikası Honduras Öğretmen Örgütleri Federasyonu (FOMH), dün, Ulusal Kongre tarafından onaylanan eğitim ve sağlık hizmetlerinin özelleştirilerek yeniden yapılandırılmasına yönelik aldığı karar üzerine bu cuma için ulusal grev çağrısı yapmıştı.

CMH ve FOMH, yaptıkları açıklamalarda, Ulusal Kongrenin aldığı kararları kabul etmeyeceklerini vurgulamıştı.

Sendikalar ayrıca Honduras halkının eğitim ve sağlık hizmetlerini savunmak için bütün meslek odalarından destek istemişti.

Kaynak: AA