Adli Tıp Ve Kriminalistik Eğitim Programı Sertifika Töreni

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan: 'Olay yeri inceleme ekibimiz gerçekten çok başarılı. Uluslararası kriterlere uygun. Bunu en son Kaşıkçı olayında daha net gördük. Uluslararası mercek altında bir olay yeri incelememiz ve İstanbul Emniyet Müdürlüğümüz vardı. Sıfır hatayla görevlerini yaptılar' Yeni Yüzyıl Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersi Kalfoğlu: 'İlk 2 grubumuzun eğitimi tamamlandı. Eğitimimiz 25 kişilik gruplara verilmektedir. Hazirana kadar gönüllü rütbeli polislere eğitimlerimiz sürecek'

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, "Olay yeri inceleme ekibimiz gerçekten çok başarılı. Uluslararası kriterlere uygun. Bunu en son Kaşıkçı olayında daha net gördük. Uluslararası mercek altında bir olay yeri incelememiz ve İstanbul Emniyet Müdürlüğümüz vardı. Sıfır hatayla görevlerini yaptılar." dedi.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi ile İl Emniyet Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, "Adli Tıp ve Kriminalistik Eğitim Programı"nı tamamlayan 50 emniyet personeli için sertifika töreni düzenlendi.

Törende konuşan Çalışkan, İstanbul'da 42 bin emniyet mensubu olduğunu fakat uluslararası kriterlere göre bunun 60 binin üzerinde olması gerektiğini söyledi.

60 bin kişilik İstanbul Emniyet Müdürlüğü kadrosu hayal ettiğini dile getiren Çalışkan, bu kadronun yüzde 10'unun yani 6 bin emniyet personelinin devamlı eğitim alması gerektiğini vurguladı.

Çalışkan, toplumun her kesimiyle sürekli birlikte olduklarını ifade ederek, "Bu yüzden polisler her şeyden az da olsa anlamak zorunda. Eğer bunu başaramazsak basit olaylar büyük olaylara dönüşür." diye konuştu.

Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğünün yaptığı çalışmalara değinen Çalışkan, "Olay yeri inceleme ekibimiz gerçekten çok başarılı. Uluslararası kriterlere uygun. Bunu en son Kaşıkçı olayında daha net gördük. Uluslararası mercek altında bir olay yeri incelememiz ve İstanbul Emniyet Müdürlüğümüz vardı. Sıfır hatayla görevlerini yaptılar. Bu manada da arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bizim bu konularda olay yeri inceleme, bomba imha gibi teknik konularda Kriminal Daire Başkanlığımız gerçekten uluslararası standarda uygun çalışmalar yapıyorlar. Laboratuvarlarımız herkesin objektif olarak güvendiği yerler." değerlendirmesini yaptı.

Çalışkan, polisin toplum açısından güvenilirlik oranının cumhurbaşkanlığından sonra ikinci sırada olduğunu dile getirerek, bu oranı muhafaza etmek ve daha yukarı çıkarmak için daha çok çalışacaklarını ifade etti.

Üniversitelerle iş birliğinde polislere çeşitli alanlarda eğitim verilmesinin önemine işaret eden Çalışkan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Polisin silah kullanmasıyla ilgili bir eğitim çok önemli. Bundan 3 yıl önce farklı bir İstanbul polisi vardı, şu anda farklı bir İstanbul polisi var. Bunu rakamlarla bilimsel olarak da ortaya koyabiliyoruz. Daha önce ateş ettiğinde vücudun herhangi bir yerinden hedefini vuran polis varken, şimdi ateş etmesi gereken zamanı, vücudun neresine ateş edeceğini bilen ve bunda başarılı olan polis var. Bu 2 yıllık yoğun bir eğitimden geçirildikten sonra şu anda artık televizyonlarda 'Polis ateş etti bir kişi başından, göğsünden, kalbinde vuruldu' gibi haberler duymuyoruz, inşallah da duymayacağız. Bu eğitimle ilgili bir şey. 6 bin polisimiz çok süratli araç kullanmak zorunda. Çünkü olaya yetişmeleri için normalin üzerinden bir sürat yapmaları gerekiyor. Çok kaza yapıyorlar ve can kaybı oluyor. 2 binin üzerine arkadaşıma ileri sürüş teknikleri eğitimi verdik. Can kaza, can kaybı ve yaralı sayısı düştü. Eğitim faydasına canı gönülden inanıyorum."

- "Esas hedef suçu önlemek"

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersi Kalfoğlu ise emniyet teşkilatı ve adli tıp birimlerinin suçu belirlemek ve suçluyu adalete teslim için çalıştıklarını ancak esas hedefin suçun önlenmesini sağlayabilmek olduğunu belirtti.

Bu amaçla adli tıp alanındakilerin medikal bilgilerini adalete sunduklarını, buna ek olarak kimya, biyoloji, fizik, genetik gibi pozitif bilimlerde teknolojik gelişmeleri kullandıklarını aktaran Kalfoğlu, "Bu alana 'kriminalistik' diyoruz. Suçla ilgili alanlarda gerçekten çok önemli. Bunun için emniyet mensuplarına seminer programı oluşturduk. İlk 2 grubumuzun eğitimi tamamlandı. Eğitimimiz 25 kişilik gruplara verilmektedir. Hazirana kadar gönüllü rütbeli polislere eğitimlerimiz sürecek. Suç ile mücadele yollarını araştıracağız ve önemli yerlere varacağız. Bunu önümüzdeki akademik yılda da sürdürmeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, İstanbul Emniyet Müdürü Çalışkan, Adli Tıp ve Kriminalistik Eğitim Programı'nı tamamlayan farklı şubelerde görevli 50 emniyet mensubuna sertifikalarını verdi.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu da toplumun geleceğine ışık tutan suçu önleme ve aydınlatma stratejileri gibi eğitimlerin çok önemli olduğunu vurguladı.

Haziran sonuna kadar 300 emniyet mensubuna eğitim vermeyi hedeflediklerini dile getiren Hacısalihoğlu, İnterpol akreditasyonu sağlandıktan sonra bunun uluslararası sürecini de takip edeceklerini kaydetti.

Çalışkan'ın 15 Temmuz'un önemli bir kahramanı olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, "Korumalarından, yakın arkadaşlarından şehitleri oldu. O gün emir komuta düzenin darmadağın etmeye çalışanlara karşı bu milletten, ülkenin değerlerinden ve inançlarından aldığı emirle önce teşkilatını canlı tutmayı başarmıştır." dedi.

Programa, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Azmi Ofluoğlu, akademisyenler, emniyet mensupları ve davetliler katıldı.
Kaynak: AA