Nijerya'da Oylar Satılığa Çıkarıldı, Taraflar Birbirine Girdi

Nijerya’nın Osun Eyaleti’nde ikinci tur Eyalet Başkanlığı seçimlerinde oy merkezlerinin yakınlarında bekleyen birçok kişinin, oyları 17 TL karşılığı satın aldığı ortaya çıktı, bazı kişiler vereceği oyları açık arttırmaya çıkardı.

Nijerya’nın Osun Eyaleti’nde yapılan ikinci tur Eyalet Başkanlığı seçimi demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçti. Sandıkların yakınlarında bekleyen kişiler parayla oy satın aldı. Seçimin güvenliğini sağlamaya çalışan polis, pek çok tutuklama yapsa da bu durumun önüne geçemedi. Oyları satın almaya çalışanlar, oy vermeye gidenlerin yollarını keserek kendi partilerine oy vermeleri için vatandaşlara rüşvet teklif etti. Oyları açık artırmaya çıkardılar. Oyunu satmayı kabul edene bir cep telefonu verdiler. Dönüşte kendi partilerine oy attığını kanıtlayan vatandaşlara ödemelerini yaptılar.

Sabah başlayan oy verme işlemi sırasında bu olay iki tarafın oy kapmak için birbirleriyle kavga etmeye başlamaları üzerine olay çıktı. Polis partizanları tutuklamaya başladı.

Bazı oyların 150 Nijerya Naira’sına müşteri bulduğu ortalamanın ise 1 bin - bin 50 Naira olduğu bildirildi.

1 TL’nin 60 Naira olduğu hesaplanırsa oyların ortalama 17-20 TL arasında satın alındığı gelen bilgiler arasında.

Oy vermeleri engellemek için ateş ettiler

Öte yandan, Osun eyaletinin Disu Oke-Odo bölgesinde Orolu topluluğuna kayıtlı bazı seçmenler, haydutlar tarafından oy kullanmamaları için silahlarla ateş altında tutuldular. Osun Eyaleti Komiseri Bello Ahmed, “Kanuna saygılıyız ve hukukun üstünlüğüne itaat ediyoruz. Suç işleyen herkes tutuklanacak” dedi.

Bölgesel seçim direktörü Stephen Ojewande, “Akıllı telefonu olanların sandıklara 300 metreden fazla yaklaşmalarını yasakladık” diye konuştu.

Seçimlerden bir gün önce de; askeriyenin seçim güvenliğini ele almak için Eyalet’te olağanüstü hal ilan edeceği, polisin elindeki yetkiyi alarak kendilerinin bu yetkiyi kullanacağı iddia edilmişti.

Nijerya’nın Osun Eyaleti’nde hali hazırda görevde bulunan Eyalet Başkanı Rauf Aregbesola’dan görevi devralmak için iki aday Halkların Demokrasi Partisi’nden (PDP) Ademola Adeleke ve Tüm İlerleme Kongresi Partisi’nden (APC) Gboyega Oyintola ikinci turda yarışa girdi.
Kaynak: İHA