FETÖ'nün İstanbul'daki Hava Kuvvetleri Yapılanması Davası

FETÖ'nün İstanbul'daki sözde hava kuvvetleri yapılanması yönelik ''terör örgütü yöneticisi olmak'' ve ''terör örgüt üyesi olmak'' suçlarından 15 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi Davada, emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, tanık olarak dinlenildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sözde hava kuvvetleri yapılanmasına yönelik, örgütün üst rütbeli subaylarından sorumlu olduğu iddia edilen İbrahim Yakut, emekli Tuğgeneral Koray Uz ve eski New York Ataşesi emekli Tuğgeneral Semih Koşucuoğlu'nun da aralarında bulunduğu 15 sanığın yargılandığı davada, emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok tanık olarak dinlenildi.

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, 6 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

Duruşmada, bir önceki celse tanık olarak çağrılan Ahmet Zeki Üçok, beyanlarda bulundu.

Tanık Üçok, FETÖ'nün kendilerini hapse attığında orgeneralden uzman çavuşa kadar aynı yerde kaldıklarını, Silivri ve Hasdal cezaevlerinde yeni bir kuvvet oluşturacak kadar asker olduğunu belirterek, ''Bizi tasfiye edip 15 Temmuz darbe girişimini yaptılar." dedi.

Kamu güvenlik birimlerine yardımcı olmak için listeler hazırlayarak, FETÖ’cüleri deşifre ettiklerini anlatan Üçok, hazırladıkları listelerden tamamına yakınının 15 Temmuz'a katıldıklarını üzülerek gördüğünü söyledi.

"Karargah Evleri" soruşturmasını yürütürken, sanıklardan Albay Selçuk Başyiğit’in askeri istihbarat görevlisi olduğunu, "Karargah Evleri" belgesinin sızdırılmasıyla ilgili Başyiğit’in ifadesini aldıklarını anımsatan Üçok, FETÖ’nün "Işık Evleri" yapılanmasına ilişkin soruşturma yürüttüğü sırada ise Zekeriya Öz ve Fikret Seçen’le ilgili iddianame hazırlarken tutuklandığını hatırlattı.

Tanık Üçok ifadesinde kendi öğrencilik dönemlerinde ''Fetullahçılık''ın olmadığını öne sürerek, ''1986’da sınavları alıp Kuleli’ye ilk giren FETÖ’cüler var. 87 Bulut projesiyle girenler var. Ondan sonrasının yüzde 80’i FETÖ’cü. FETÖ’yle ilgili bir şey olunca kimse bulaşmak istemiyordu. Ben Işık Evleri soruşturmasını yürütürken de kimse bilirkişilik yapmak istemedi. 'Gürol Doğan aşırı sağda çalıştığı için yapar' dendi ama o da 'yapamam' diye gitti." dedi.

Sanıklardan Semih Koşucu ve Bahadır Doğan’ın avukatının, itirafçı Albay Gürol Doğan’ın müvekkillerine iftira attığını iddia ederek, Üçok’un da Doğan’ın ifadelerini kitabına koyduğunu söylemesi üzerine tanık Üçok, "Gürol Doğan bu kişilerle birlikte olduklarını söylüyor. Hepsi savcılıklarda hakkında işlem yapılan kişilerdir." ifadesini kullandı.

Başka bir sanık avukatının "Gürol Doğan FETÖ’cülerin Harp Okulu'nda hafta sonu izne çıkmadıklarını söylüyor. Bu mümkün mü?" sorusuna Üçok, "Anladığım kadarıyla sizin bu örgütle ilgili bilgileriniz sınırlı. Bu söyledikleriniz bu örgüt için çok basit. Bunca hakim, savcıyı organize etmiş bir örgüt bu." cevabını verdi.

Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şüpheliler Durmuş Çelik, İbrahim Yakut, Mesut Ülker ve Cengiz Aktay hakkında ''silahlı terör örgütü yöneticisi olmak'' suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, diğer şüpheliler Hayri Altonuk, Ali Armağan, Atilla Yurttaş, Hakan Eser, İhsan Tuncer Dabanlı, İrfan Koca, İsmail Yeniçeri, Koray Uz, Semih Koşucuoğlu, Selçuk Başyiğit ve Emin Mert'in ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.
Kaynak: AA