Mutki'de 'Erken Yaşta Ve Zorla Evlilik' Semineri

Bitlis Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından Mutki ilçesinde "Erken Yaşta ve Zorla Evlilik" konulu seminer verildi.

Mutki'nin Çığır köyünde gerçekleştirilen seminerde Çığır Ortaokulunda psikolog Ahmet Erol ve sosyolog Canan Yıldız, vatandaşları erken yaşta evlilikler konusunda bilgilendirdi.

Kız çocuklarının erken yaşta ve zorla evlendirilmesinin tüm dünyada önemli bir sorun olduğunu söyleyen Erol, şunları kaydetti:

"Bitlis genelinde 2016'da 2 bin 688 evlilik gerçekleşti, 16-19 yaş aralığında evlenen kız çocuklarının sayısı ise 989. Dünya genelinde her yıl 15 milyon kız erken yasta evlendiriliyor. TÜİK'in 2002-2015 yılları arasında yaptığı araştırmalarda erken yaşta evliliklerde oranın düştüğü gözlemlenmesine rağmen halen istenilen düzeyde değil. Erken yaşta evliliklerin nedenlerine baktığımızda şu parametreler öne çıkıyor. Yoksulluk, eşitsizlik, geleneksel adetler ve eğitim olanaklarından yoksun olma. Erken yaşta evlendirilen çocukların eğitim hayatı biterken, yoksullaşma, sağlık sorunları ve şiddet gibi birçok önemli sorunun ortaya çıktığını da görmek mümkün."

Kız çocuklarına gereken önemin verilmediğinin altını çizen Yıldız ise, evliliklerde fiziksel yaşın değil psikolojik yaşın önemli olduğunu vurguladı.

Yıldız, "Toplumda kız çocuğunun ayağı yere değiyorsa büyümüştür anlayışı var. Hepiniz biliyorsunuz ki kadınlar daha merhametlidir. Kız çocuklarının daha çok değer görmesi gerekirken fazla bir obje olarak görülüyor. Bir an önce gönderelim de bizim sorumluluğumuzdan çıksın anlayışıyla hareket ediliyor. Hepimiz Müslümanız ve başlık parasının dinimizce haram olduğunu bir kez daha hatırlayalım." diye konuştu.

Seminerin ardından öğrencilere çocuk haklarını anlatan broşürler dağıtıldı.

Kaynak: AA