Ahlat'ta 'Robotik Kodlama' Eğitimi Veriliyor
Bitlis’in Ahlat İlçe Kaymakamlığı Proje Koordinasyon Bürosu tarafından hazırlanarak Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından kabul gören "kodluyoruz, tasarlıyoruz, programlıyoruz" projesi uygulanmaya başladı.
DAKA’nın 2017 yılı Teknik Destek Programı kapsamında Kaymakamlık Proje Ofisi tarafından Ahlat Meslek Yüksekokulu (MYO) adına hazırlanan "kodluyoruz, tasarlıyoruz, programlıyoruz" adlı projeyle kursiyerler Robotik ve Kodlama Eğitimi alacak. İlçede görev yapan ana sınıfı, sınıf öğretmenleri ile Ahlat MYO bilgisayar bölümünden 24 kişinin katıldığı kod yazılımı eğitimi projesi Saffet Öğe tarafından veriliyor. 8 gün devam edecek proje eğitimi toplam 40 saat sürecek. Ahlat MYO’da devam eden eğitimde kursiyerlere Hacker Can, Scrath, MIT App Inventor, Arduino ve Robotik, HTML, CCS ve Hazır Platformlar konuları anlatılacak. Eğitim sonunda ise kursiyerlere sertifika verilerek, projenin ileri bir adımı için yeni projeler sunulacak. Ahlat Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Kaymakam Akgül, kodlama eğitiminin özellikle yapılmasını istediklerini vurgulayarak, "Robotiks kotlama eğitimini özellikle yapılmasını ben istedim. Bu konuda proje geliştirilip, muhtemelen bunun diğer ayakları da olur mu bilmiyorum. Ama ilk ayağına yüksek bir katılım gösterip, konunun içerisine girerseniz bunun devamının olmasının için projelerini yaparız. Son dönemde en çok konuşulan dördüncü sanayi devrimi. Tabi bu dördüncü sanayi devrimi 2009’da ilk Almanya’da konuşuldu. 2011’den sonra Dünyaya bu terim ciddi anlamda yaygınlaştı. Şimdi 2018’deyiz. Artık şuan 4’üncü sanayi devrimi de demiyoruz. Dijital yapay zeka 4.0 deniyor. Korkunç derecede hızlı ilerliyor. Eskiden 200-300 yılda olan gelişmeler şuan aşağı yukarı 10 yıl içerisinde vuku buluyor. Yani 1500’lü yıllarda Yavuz Sultan Selim döneminin Osmanlı’sında yaşayan bir insan olsaydınız sonra da 100 sene sonra Dünyaya gelen başka bir insan olsaydınız ya da aynı insanın ruhu gelseydi 1620’lerde falan, o 120 yıla baktığınız zaman Dünyada hemen hemen hiçbir şeyin değişmeyeceğini fark edecektiniz. Yani büyük teknolojik ve sosyal değişimin olmayacağını görecektiniz. O zamanlar öyleydi. Ama şuan gelinen noktada o kadar hızlı gelişim oluyor ki mesela biz 4’üncü sanayi devrimi diyoruz. Birincisi buhar devrimi 1780’li yıllar. Buharın makinelerde kullanılmasıyla başlayan süreç. Ardından 2.sanayi devrimi, seri üretime geçiş ve elektriğin yaygın olarak kullanılması. 3’üncüsü bilgisayar teknolojisini hayatımıza girmesi ve yavaş yavaş üretim sürecinde otomasyonun başlaması, ardından şimdi 4’üncü sanayi devrimine giriyoruz. Şimdi biz 4.sanayi devrimine girdiğimiz zaman bize en başında şöyle girdik. Makineler makinelerle konuşacak. Şimdi o kadar hızlı teknoloji değişiyor ki artık makinelerin makinelerle konuşmasından çıktı yapay zeka oldu. Yani makineler insanlarla konuşur hale geldi. Bunu aşağı yukarı hayatımızın her aşamasında görüyoruz. Geleceğe baktığını zaman herhalde bir insanın bir meslek üzerine hayata başlayıp o meslek üzerine emeklilik diyebileceğimiz çalışma hayatının sonlandırılmasının artık sonuna geldik. Artık hayat boyu öğrenmeniz gerekiyor" dedi.
Ahlat MYO konferans salonunda düzenlenen proje açılış toplantısına Ahlat Kaymakamı Mustafa Akgül, Meslek Yüksekokulu Müdürü Harun Koçak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutluk Özden, İlçemizde görev yapan sınıf ve ana sınıfı öğretmenleri ile MYO öğrencileri katıldı.
Kaynak: İHA
Ahlat MYO konferans salonunda düzenlenen proje açılış toplantısına Ahlat Kaymakamı Mustafa Akgül, Meslek Yüksekokulu Müdürü Harun Koçak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutluk Özden, İlçemizde görev yapan sınıf ve ana sınıfı öğretmenleri ile MYO öğrencileri katıldı.