Bosna Hersek Halkı, Pazar Günü Sandık Başına Gidiyor

Bosna Hersek halkı, 7 Ekim 2018 Pazar günü genel seçimler için sandık başına gidecek.

Bosna Hersek Halkı, Pazar Günü Sandık Başına Gidiyor
Pazar günü gerçekleştirilecek genel seçimlerde Bosna Hersek halkı, Boşnak, Hırvat ve Sırp azalardan oluşan üçlü devlet başkanlığı konseyi üyeleri ile devlet, entite ve kanton düzeyinde meclis üyelerini seçecek.

Halkın siyasete ilgisi sınırlı

Çok etnikli yapıya sahip ülkedeki kronikleşmiş problemlere uzun yıllar çözüm üretilememiş olması nedeniyle politikacılara güvenin azaldığı Bosna Hersek’te 2014 yılında yapılan genel seçimlerde sandığa gitme oranı, %54 seviyesinde kalmıştı.

Bosna Hersek Merkezi Seçim Komisyonu tarafından açıklanan rakamlara göre Pazar günü yapılacak seçimlerde 3 milyon 352 bin seçmenin oy hakkı bulunuyor. Ülke genelinde seçimlere toplam 53 siyasi parti, 36 koalisyon ve 34 bağımsız aday katılıyor. 6 bin 500 yerli ve yabancı gözlemcinin takip edeceği seçimlerin maliyetinin 8,5 milyon BAM (yaklaşık 4 milyon 335 bin euro) olması bekleniyor.

Her etnik grup kendi liderini seçecek

Dayton Barış Antlaşması ile şekillendirilen girift bir idari yapıya sahip ülkede Boşnak ve Hırvatların idaresindeki Bosna Hersek Federasyonu Entitesi’nde yaşayan seçmenler, üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi için Boşnak ya da Hırvat adaylardan biri için rey kullanabilecekler. Aynı şekilde konseyin Sırp adayı da sadece Sırp Cumhuriyeti Entitesi dahilindeki "entite vatandaşları" tarafından seçilebilecek. Seçimlerde Bosna Hersek Temsilciler Meclisi’ne BH Federasyonu entitesinden 28, RS Entitesi’nden ise 14 vekil seçilecek. BH Federasyonu Entite Parlamentosu için 98 vekil, RS Entite Parlamentosu için ise 83 vekil seçilecek. Bosnalı Sırpların yoğun olarak yaşadıkları RS Entitesi’nde entite başkanının yanı sıra ülkedeki üç "anayasal halkı" temsilen bir Boşnak, bir Hırvat ve bir de Sırp başkan yardımcısı seçilecek.
Kaynak: İHA