'Çocuklarda Alerjik Hastalıkların Görülme Sıklığı Artıyor'

Uzmanlar, gelişen teknoloji, genetiği oynanmış gıdalar ve değişen tüketim alışkanlıkları nedeniyle alerjik hastalıkların, çocuklarda görülme sıklığının her geçen gün arttığını bildirdi.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji uzmanı Dr. Esra Hazar Sayar, alerjik problemlerde teşhis ve tedavinin önemli olduğunu belirtti.

Çocuklarda görülen alerjilerin farklı şekillerde ortaya çıkabildiğini kaydeden Sayar, 'Her yaş grubu için farklı belirtiler görülmekte ve alerjinin şiddeti farklı olmaktadır. Genel olarak çocuklarda gıda alerjileri, egzama ve polen alerjileri gibi alerji tipleri görülmektedir.' ifadesini kullandı.

En sık görülen rahatsızlıkların başında alerjik rinitin (saman nezlesi) yer aldığına dikkati çeken Sayar, mevsimsel türünün bahar aylarında görüldüğünü ve polen alerjisi kaynaklı olduğunu anlattı.

Yıl boyu devam eden diğer türünde ise yine ev tozu, hayvan tüyleri gibi çeşitli alerjilerin altta olabildiğini bildiren Sayar, 'Çocuğunuz sık sık hapşırıyor, burun akıntısı, kaşıntı, gözlerde sulanma gibi bulgular da buna eşlik ediyorsa alerjik rinit açısından bebeğinizin değerlendirilmesi gerekmektedir.' açıklamasında bulundu.

Çocukluk çağındaki diğer bir alerjik sorunun astım olduğuna değinen Sayar, şunları kaydetti:

'Astım alerjik rinite göre ikinci sıklıkta görülmesine rağmen atak sırasında gelişebilen nefes darlığı nedeniyle daha önemli bir sorundur. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ataklar gelişir. Özellikle geceleri sabaha karşı uykudan uyandıran öksürük, eforla gelen öksürük, tekrarlayan bronşit atakları, sık nebül tedavisi ihtiyacı gibi durumlarda astımdan şüphelenmek gerekir.'

Sayar, tüm alerjik hastalıklarda besin alerjisinin görülme sıklığının arttığını, süt ve yumurta proteinine dikkat etmek gerektiğini anlattı.

Gıdalarda fazlaca kullanılmaya başlayan soya proteini, çilek, tahıllar gibi besin alerjilerinin de görülebildiğini ifade eden Sayar, besin alerjisi bulgularının oldukça değişken olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA