'Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik, atık yönetimi, balıkçılık, enerji, kıyı yönetimi, mekansal planlama, ormancılık, sanayi, su yönetimi, tarım, telekomünikasyon, turizm ve ulaştırma sektörlerindeki projeler için stratejik çevresel değerlendirme yapılması, yaptırılması, izlenmesi ve eğitim verilmesine ilişkin idari ve teknik usul ve esasları kapsıyor.

Atık yönetimi, balıkçılık, enerji, kıyı yönetimi, mekansal planlama, ormancılık, sanayi, su yönetimi, tarım, telekomünikasyon, turizm ve ulaştırma sektörlerindeki projeler için stratejik çevresel değerlendirme (SÇD) yapılması, yaptırılması, izlenmesi ve eğitim verilmesine ilişkin idari ve teknik usul ve esasları kapsayan yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

'Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle çevrenin korunmasını sağlamak üzere sürdürülebilir kalkınma ilkesi doğrultusunda, çevre üzerinde önemli etkiler yapması beklenen plan ve programların hazırlanması ile onayı sürecine çevresel unsurların entegre edilmesi için uygulanan stratejik çevresel değerlendirme sürecinde uyulacak idari ve teknik usul ve esaslar düzenlendi.

Yönetmelik, atık yönetimi, balıkçılık, enerji, kıyı yönetimi, mekansal planlama, ormancılık, sanayi, su yönetimi, tarım, telekomünikasyon, turizm ve ulaştırma sektörlerine ilişkin hazırlanan 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin ilgili listelerinde yer alan projeler için çerçeve oluşturan plan ve programlara SÇD yapılması, yaptırılması, izlenmesi ve eğitim verilmesine ilişkin idari ve teknik usul ve esasları kapsıyor.

Söz konusu yönetmelik hükümleri, milli savunma, sivil savunma, mali, bütçe, imar ve sınıraşan plan ve programlara uygulanmayacak.

- SÇD raporu hazırlama yükümlülüğü

Bu yönetmelik kapsamında bir planlama ve programlama sürecinin başlatılmasına karar veren yetkili kurum, bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bildirmek, SÇD sürecini yürütmek, SÇD Raporunu hazırlamak veya hazırlatmak, plan ve programın onayı için yasal prosedür başlatılmadan bu raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunmakla yükümlü olacak.

Yönetmelik kapsamında yapılan hiçbir iş ve işlem, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği hüküm ve yükümlülükleri ortadan kaldırmayacak.

SÇD Raporu hazırlanarak onaylanmış bir plan veya programın kapsamına giren ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine tabi projelere dair uygulanacak ÇED sürecinde SÇD Raporundaki hususlar dikkate alınacak.

- SÇD’ye tabi plan ve programların belirlenmesi

Yönetmeliğin ilgili listelerindeki plan ve programlar ile bunlarda yapılacak revizyonlar ve listelerde yer alıp yapılan elemeleri geçenler SÇD'ye tabi olacak.

Bakanlık, ilgili kriterleri karşılayıp karşılamadığını görmek amacıyla yetkili kurumları eleme yöntemlerine göre değerlendirerek kararını 20 gün içinde bildirecek.

Yetkili kurum, SÇD Raporunun içeriğinin ve SÇD sürecinin belirlenebilmesi için kapsam belirleme aşamasında yetkili kurum, bakanlık, çevre, sağlık kurum ve kuruluşları temsilcilerinin katılacağı kapsam belirleme toplantısı düzenlemekle yükümlü olacak.

Toplantıda, plan ve programın içeriği, öngörülen hazırlama, onaylama, uygulama prosedürleri, çevre ve sağlık üzerindeki olası önemli etkileri görüşülecek.

Taslak SÇD Raporu hazırlandıktan sonra rapora ilişkin görüş almak üzere yetkili kurumca istişare toplantısı düzenlenecek.

Kurum, bildirilen görüş ve önerileri göz önünde bulundurarak son hali verilen rapor ile plan ve programı bakanlığa sunacak.

Bakanlık, rapor, plan ve programın gerekli kriterlere uygunluğuna ilişkin değerlendirmelerini 30 gün içinde tamamlayacak.

Rapor ile plan ve programda varsa eksikliklerin giderilmesinin ardından son duruma ilişkin karar bakanlık ve yetkili kurumun internet sitelerinden duyurulacak.

Yönetmelik hükümleri yayımlandığı tarihten önce onaylanmış ve yürürlüğe girmiş plan ve programlara uygulanmayacak.

- Uygulamaya geçiş tarihleri

Söz konusu yönetmelik hükümleri, kıyı yönetimi, mekansal planlama, su yönetimi, tarım ve turizm sektöründe hazırlanan SÇD'ye tabi plan ve programlar için yayımı tarihinden, balıkçılık, ormancılık sektöründe hazırlanan SÇD'ye tabi plan ve programlar için 1 Ocak 2020'den, atık yönetimi, enerji, sanayi, telekomünikasyon ve ulaştırma sektöründe hazırlanan SÇD'ye tabi plan ve programlar için ise 1 Ocak 2023'ten itibaren uygulanmaya başlanacak.
Kaynak: AA