MTSO'da KGF Tanıtım Toplantısı Yapıldı

İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliğinde KGF Tanıtım Toplantısı düzenlendi.

MTSO'da KGF Tanıtım Toplantısı Yapıldı
MTSO’da gerçekleştirilen toplantıda, KGF Adana Şube Müdürü Celal Altuntaş, MTSO üyelerine KGF hakkında bilgi vererek yeni düzenlemeleri anlattı. Önünüzdeki süreçte işletme kredilerinden yatırım kredilerine kadar birçok alanda KOBİ’leri rahatlatacak düzenlemelere devam edileceğini kaydeden Altuntaş, aynı zamanda yeni düzenlemelerle KGF desteklerinden yalnızca KOBİ’lerin değil, KOBİ dışı büyük şirketlerin de yararlanmasına olanak tanındığını söyledi.

KOBİ’lerin ve KOBİ vasfına sahip kadın ve genç girişimcilerin, esnaf ve sanatkarların, tarım işletmeleri, çiftçiler, serbest meslek mensuplarının, hazine desteklerinden şarta bağlı olarak KOBİ ölçeğindeki büyük işletmelerin KGF desteklerinden faydalanabileceğini kaydeden Altuntaş, mevcut durumda KGF kefaleti ile sağlanan kredi hacminin 250 milyar TL’ye ulaştığını bildirdi. Kefalet türleri hakkında da bilgi veren Altuntaş, Özkaynak kefaletleri ve hazine destekli KGF kefaletleri olmak üzere iki tür kefalet bulunduğunu, bunların da kendi içinde risk paylaşımlı kefaletler ve doğrudan kefaletler olarak ikiye ayrıldığını söyledi.

Risk paylaşım esasına göre yapılan başvuruların bankalar aracılığıyla gerçekleştirildiğine değinen Altuntaş, KOSGEB, TÜBİTAK, Eximbank gibi ilgili kurum ve kuruluşlardan destek almaya hak kazananların yapacakları kefalet başvurularının ise doğrudan KGF’ye yapıldığını bildirdi. Özkaynak kefalet limitleri hakkında da bilgi veren Altuntaş, “KOSGEB, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’ndan alınacak desteklerin yüzde 100 oranında azami 1 milyon TL’ye, TÜBİTAK’ta ise yüzde 100 azami, 1,25 milyon TL’ye kadar kefil oluyoruz. İşletme kredileri ve yatırım kredilerinde ise yeni düzenlemelere gidiliyor. Önümüzdeki süreçte vadelerde bir miktar daha uzama olacak" dedi.

Yeni Bakanlar Kurulu Kararı ile birlikte yapılan düzenlemelerle ilgili de bilgi veren Altuntaş, "Daha önce 15 milyar TL olan KGF tarafından verilebilecek hazine destekli kefaletlerin toplam bakiye tutarı, 20 milyar TL’ye yükseltildi. Tahsis işlemlerinin, kredi onay komiteleri yerine Rating Sistemi ve Portföy Garanti Sistemi-PGS ile yürütülmesine karar verildi.

Bankaların, verilen tazmin karşılama üst limitleri dahilinde işlem yapması ile ilgili yapı kuruldu ve uygulanacak oran yüzde 7 olarak tespit edildi. KOBİ’lerin kefalet üst limiti 1,5/2,5 milyon TL’den 3 milyon USD’ye çıkarıldı. Bu rakamın önümüzdeki süreçte 12 milyon USD’ye çıkması bekleniyor. Yararlanıcı tanımına ‘KOBİ tanımı dışında kalan diğer işletmeler’ eklenerek kefalet üst limiti 50 Milyon USD olarak belirlendi. Ki bu rakamın da yeni düzenlemelerle 200 milyon USD’ye çıkarılması gündemde. Sadece SGK ve vergi dairesine muaccel hale gelmiş borcu olmayan firmalara kefalet sağlanmakta iken yeni düzenleme ile muaccel hale gelmiş borcun, kefalet sağlanacak kredinin yüzde 20’sini aşmaması ve kullanılacak kredi ile ödenmesi durumunda kefalet verilebilmesinin önü açıldı" şeklinde konuştu.

Hazine desteğine dayalı KGF kefaletinde aranan genel şartlarda yapılan değişikliklere de değinen Altuntaş, özellikle SGK ve vergi borcu bulunan KOBİ’lere bir takım kolaylıklar getirildiğini anlattı. Geçmişte SGK ve vergi borcu olanların sistemden yararlanamadığını hatırlatan Altuntaş, mevcut düzenleme ile kullandırılacak kredinin yüzde 20’sine kadar borcu olan KOBİ’lerin banka sorumluluğunda olmak kaydıyla kredisinin verildiğini, bankanın kullandırdığı krediden işletmenin vergi ve SGK borcunu ödeyip kalanını kredi olarak verdiğini söyledi.

Başvuruda aranan şartlardan da bahseden Altuntaş, "TC kanunlarına göre kurulmuş ve yurtiçinde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişi işletmelerden biri olması şartı aranır. İflas, fesih, iflas erteleme ve konkordato sürecinde olmamalıdır. Karşılıklar yönetmeliği uyarınca donuk alacak niteliğinde üçüncü, dördüncü ve beşinci grupta izlenen kredileri bulunmamalıdır. TBB risk merkezinden alınmış kredi limit, kredi risk, tasfiye olunacak alacaklar raporunda, donuk alacak niteliğinde üçüncü, dördüncü ve beşinci grupta izlenen kredisi bulunmamalıdır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA