Peşmergelerin Eğittiği 'Arap Güçler'

IKBY Peşmerge Bakanlığı bünyesinde yer alan ve tamamı Musullu Araplardan oluşan '1. Cezire Tugayı', ilk mezunlarını verdi Özel Kuvvetler Komutanı General Veysi, 1. Cezire Tugayı'ndan mezun olan Arap güçler Musul'un çeşitli bölgelerinde görev yapacağını söyledi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı bünyesinde yer alan ve tamamı Musullu Araplardan oluşan '1. Cezire Tugayı' ilk mezunlarını verdi.

Duhok'un Şeyhan ilçesindeki Hınıs Askeri Üssü'nde Peşmerge Bakanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından eğitilen bin Musullu için mezuniyet töreni düzenlendi.

Törende konuşan Özel Kuvvetler Komutanı General Aziz Veysi, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin, Musul vilayetindeki Arap aşiretlerin talebi üzerine 1. Cezire Tugayı'nın kurulması yönünde karar aldığını söyledi.

Bu kapsamda Musullu güçlere her türlü hafif ve ağır silah eğitimi verildiğini kaydeden Veysi, söz konusu güçlerin genel olarak Dicle Nehri'nin batısındaki bölgelerde güvenliği temin edeceklerini, Musul'un Zummar, Rabia ve Iyazziye kasabalarında görev yapacaklarını belirtti.

Veysi, '1. Cezire Tugayı'nın toplam sayısının iki bin olması planlanıyor. Bu dönemde mezun olanların sayısı bin. Diğer bin kişi ise önümüzdeki süreçte silah altına alınacak.' ifadesini kullandı.

Söz konusu güçlerin maaşlarının ise Peşmerge Bakanlığı tarafından ödeneceği kaydedildi.

Peşmerge güçleri, terör örgütü DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesinin ardından Bağdat-Erbil arasındaki tartışmalı bölgelerde güvenliği sağlayıp buralarda konuşlandı.

1. Cezire Tugayı'nın konuşlanıp görev yapacağı yerler de tartışmalı bölgeler arasında sayılıyor.
Kaynak: AA