'Tecrübe Konuşuyor, İçimizdeki Kahramanlar' Projesi

Gençlik ve Spor Bakanlığının yürüttüğü proje kapsamında düzenlenen programda, FETÖ'nün darbe girişiminin bertaraf edilmesinde büyük katkı sağlayan gaziler tarafından o gece yaşananlar anlatıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığının 'Tecrübe Konuşuyor İçimizdeki Kahramanlar' projesi kapsamında düzenlenen programda, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin önlenmesinde büyük katkı sağlayan gaziler Adviye Gül İsmailoğlu, Servet Başaran ve Metin Doğan, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlattı.

Esenler Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen program, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Programda kumdan resimler çizen Sanatçı Veysel Çelikdemir, '15 Temmuz' temalı gösteri sundu.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Saraçhane'deki binasını işgal edenlere direnen ve vurularak yaralanan 14 yaşındaki Adviye Gül İsmailoğlu, o gece şehit olmak için abdest alarak ailesiyle evden çıktığını söyledi.

İsmailoğlu, 'Onların da unuttuğu bir şey vardı, bizi annelerimiz doğduğumuz günden beri hep vatan ve bayrak sevgisi ile büyütmüşlerdi. Biz biliyorduk ki vatanı olmayanın hiçbir şeyi olmaz. İşte bu vatan sevgisinin yanına iman gücünü de eklediğimiz zaman, Allah'ın izniyle karşımızda kimse duramazdı. O gece de aynen öyle oldu.' diye konuştu.

Darbeci askerlerin silahından çıkan kurşunlarla yaralanma anından bahseden İsmailoğlu, 'Mermi sol kolumdan girip sırtımdan çıktı. Onlar bizi vururken bizim canımızı acıtacaklarını zannediyorlardı ama aslında onlar bize gururla taşıyacağımız birer madalya taktılar. Bizi Allah'ın huzurundaki en şerefli makamlardan gazilik ve şehitlik makamına yücelttiler. Zafer Allah'ın, gazilik bizim oldu.' ifadelerini kullandı.

Darbeci askerler hakkında şikayetçi olduğunu belirten İsmailoğlu, 'Mahkemede onlarla karşı karşıya kalınca yüzlere bakarak, 'Siz daha 14 yaşında bir kız çocuğu ile baş edemediniz. Nasıl bu ülkeyi ele geçirecektiniz?' demek istiyorum.' dedi.

- 'İradeyi güçlü kılan şey vicdanın kuvvetli olmasıdır'

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde darbeci askerler tarafından açılan ateş sonucu iki parmağını kaybederek gazi olan Servet Başaran da o gece köprüde yaşananlara değindi.

Atatürk Havalimanı'nı işgal etmeye giden tanklarının önüne yatarak durduran Metin Doğan ise konuşmasında bu eyleme nasıl karar verdiğini aktardı.

Doğan, 'Sadece orada benim ölümümün binlerce insanı kurtaracağı için 'tankın önüne yatmalıyım' diye düşündüm. 'Paletlerin altında biri ezilirse insanlar hızlı bir şekilde sokağa çıkar' diye düşündüm. Tanklara ve askerler dönerek 'ben buraya ölmeye geldim' dedim.' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısından sonra insanların akın akın sokağa çıkmasıyla darbe teşebbüsünün başarısızlıkla sonuçlandığı dile getiren Doğan, 'Beni orada güçlü kılan irademin ve benliğimin güçlü olmasıydı. İradeyi güçlü kılan şey vicdanın kuvvetli olmasıdır. Zulüm size karşı değil başkasına karşı da yapılmış olsa da zalimin karşısına dikilin.' değerlendirmesinde bulundu.

Program, Dursun Ali Erzincanlı'nın şiir dinletisiyle son buldu.
Kaynak: AA