Bakan Arslan Açıklaması 'Şu Ana Kadar Birçok İşbirliği Yaptık'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Azerbaycan’da Trans Avrasya Süper Bilgi Otoyolu Projesi (TASIM) toplantısına katıldı.

Ahmet Arslan başkent Bakü’deki temasları kapsamında Trans Avrasya Süper Bilgi Otoyolu Projesi toplantısına katıldı.

TASIM Projesi ile ilgili toplantıdan bulunmaktan memnun olduğunu vurgulayan Bakan Ahmet Arslan, “Şu ana kadar birçok işbirliği yaptık. Türkiye, Azerbaycan arasındaki Gürcistan operatörleri ile biz Türk Telekom marifetiyle işbirliklerimiz sağladık ve Gürcistan tarafındaki çalışmaları hazırladık. Böylece biz Azerbaycan’dan başlayarak Gürcistan-Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidebilecek hattı hizmete sokabilmek şansına sahibiz ki bu TASİM’in ilk faz rotasını belirliyor. Şebeke kapasitesi ve kalite anlamında geleceğin projesi de olarak ta isimlendirdiğimiz TASIM’i Hazar Denizi fiber optik kablo geçişinin de yapılarak en kısa sürede uçtan-uca tamamlanması bizim en büyük arzumuz. Ülkelerimizin deniz altı ve fiber kablo altyapıları ile veri merkezlerinin kurulumu ve işletimi konularında da önemli tecrübelere sahip olduğumuzun herkesin malumu. Bu tecrübeleri ve deneyimi TASIM’i en kısa zamanda hayata geçirilmesini sağlamak üzere her türlü platformda paylaşmaya hazır olduğumuzu bir kere daha vurgulamak isterim. TASIM projesi ve veri merkezleri gibi alanlarda yapılan teknolojik işbirliğinin katılımcı ülkeler arasındaki kültürel, politik ve ekonomik dostluk bağlarını daha da güçlendireceğine inandığımı ifade etmek istiyorum. Ülkelerimizin kuruluşları arasında TASIM ve diğer alandaki işbirlikleri hepimiz için önemli biz bu konuda her zaman destek verdik ve bundan sonra da destek vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Toplantıya Bakan Arslan, başta olmak üzere Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (BTİ) Genel Sekreteri Houlin Zhao, Azerbaycan Ulaştırma, İletişim ve İleri Teknoloji Bakanı Ramin Guluzade, Rusya İletişim Bakanı Nikolay Nikiforova, Çin ve Kazakistan’dan yetkililer katıldı.

Ahmet Arslan, temasları kapsamında İran Bilgi ve Haberleşme Teknolojileri Bakanı Mohammad Javad Azeri Jahromoni ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Ahmet Arslan, programı kapsamında Bilgi İletişim Teknolojileri Bakanları 2’inci Toplantısına katılacak.
Kaynak: İHA