'Buğdayın Atası' Siyezin Geç Dönem Ekimi Yapılıyor

Türkiye'nin önde gelen üretim merkezlerinden İhsangazi'de hava şartları nedeniyle daha önce işlenemeyen arazilerde siyez ekimi, göç dönüm olarak aralık ayında gerçekleştiriliyor.

'Buğdayın Atası' Siyezin Geç Dönem Ekimi Yapılıyor
Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde hava şartları nedeniyle ekimi geç kalan yerlerde "buğdayın atası" olarak bilinen siyez ekimi yapılıyor.

İhsangazi Siyez Üreticileri Derneği Başkanı Halit Nadir Alıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde siyezin kamuoyunda oldukça fazla gündeme geldiğini, bu durumun siyez buğdayı, unu ve bulguruna talebi artırdığını söyledi.

Buna bağlı olarak ekim alanlarının da arttığına işaret eden Alıcıoğlu, ilçede 12 bin dekarın üzerinde siyez buğdayı ekimi gerçekleştirildiğini aktardı.

Alıcıoğlu, bölgede yaşanan kuraklığın ekim işlemini etkilediğine dikkati çekerek, "Hasattan sonra tarlalarını sürenler ekimini gerçekleştirdi. Toprağın ekime uygun hale gelmesi için yağış bekledik ama ne yazık ki istediğimiz koşullar oluşmadı. Kurak geçen mevsim siyez ekiminin sarkmasına neden oldu. Normalde ekim ayında bu işlemin bitmesi gerekirdi." dedi.

Bazı yerlerde ekim işleminin devam ettiğini dile getiren Alıcıoğlu, "Siyez üretilecek arazilerde ekimin yüzde 80'i tamamlandı. 10 güne kadar ilçede tüm tarım arazileri ekilmiş olacak. Kar yağmadan bu işlemi bitirmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak bilinen siyez buğdayı, araştırmalara göre 14 kromozomdan oluşuyor.

Türkiye'nin başta gelen ekim merkezlerinden İhsangazi ilçesinde, yılda 2 bin tonun üzerinde siyez buğdayı elde ediliyor.

Kaynak: AA