GRAFİKLİ - Tarihi Pandeli Restoranın Açılışı İçin Geri Sayım Başladı

İstanbul'da, Mustafa Kemal Atatürk'ten Kraliçe 2. Elizabeth'e kadar pek çok devlet erkanını ağırlayan ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle yaklaşık 15 aydır kapalı olan Pandeli Restoranın, Atatürk'ün ölüm yılı olan 10 Kasım'da açılması planlanıyor Restoran Müdürü Çınar: 'Pandeli, yaklaşık 15 aydır kapalı ve bu anlamda bir bakıma ihtiyacı vardı. Şimdi bütün onay ve izinler alındı. Resmi prosedürler tamamlandı. Yani engel kalmadı önümüzde. Restorasyona önceki gün başladık. Hedefimiz, Pandeli Restoranın 10 Kasım'da yeniden hizmete açılması' 'Pandeli'ye sahip çıkan Yücel ve Menderes Bey gibi hepimizin amacı bu tarihi mekanı yaşatmak. Personel de aynı kadroyla devam edecek. Yani Pandeli'nin geleneksel tatları, lezzetleri de devam edecek. Aynı lezzetle hizmet vereceğiz'

BURCU ÇALIK - İstanbul'da, Mustafa Kemal Atatürk'ten Kraliçe 2. Elizabeth'e kadar pek çok devlet erkanını ağırlayan ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle yaklaşık 15 aydır kapalı olan Pandeli Restoranın yeniden açılması için gereken prosedür tamamlandı. Önceki gün restorasyonu başlayan tarihi restoranın, Atatürk'ün ölüm yılı olan 10 Kasım'da açılması planlanıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün kiracısı olan tarihi Pandeli Restoranın açılmasına yönelik süreç, eylül ayında Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun verdiği onayla resmen başlamıştı.

Restoranın 22 yıllık müdürü Özay Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu onayın ardından tüm prosedürlerin de tamamlandığını bildirdi.

Çınar, Mısır Çarşısı'nın girişinde bulunan ünlü restoranın yaklaşık 15 aydır kapalı olduğuna dikkati çekerek, restoranın 4,5 ay önce Yücel Özalp ve Menderes Utku tarafından tarihi mekanın yaşatılması amacıyla devralındığını anımsattı.

- Restorasyona alındı

Verilen onay sonrası restoranı kısmi bir restorasyona alma kararı aldıklarını anlatan Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Restorasyonu yapabilmemiz için izin almamız lazımdı. Pandeli, yaklaşık 15 aydır kapalı ve bu anlamda bir bakıma ihtiyacı vardı. Şimdi bütün onay ve izinler alındı. Resmi prosedürler tamamlandı. Yani engel kalmadı önümüzde. Restorasyona önceki gün başladık. Hedefimiz Pandeli Restoranın 10 Kasım'da yeniden hizmete açılması. Bunun için çabalıyoruz. Dilerim yetiştirebileceğiz."

Çınar, restorasyon çalışmaları kapsamında sadece yıpranan mutfak ve masa, sandalye gibi malzemelerin yenileceğini aktararak, duvarlar gibi tarihi noktalara dokunulmayacağını söyledi.

- Aynı ekip, aynı lezzetle hizmet verecek

Özay Çınar, Pandeli Restoranın eskisinden çok daha güzel olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Pandeli'ye sahip çıkan Yücel ve Menderes Bey gibi hepimizin amacı, bu tarihi mekanı yaşatmak. Personel de aynı kadroyla devam edecek. Yani Pandeli'nin geleneksel tatları, lezzetleri de devam edecek. Aynı lezzetle hizmet vereceğiz. Var gücümüzle çalışıyoruz."

- 116 yıllık geçmişe sahip

İstanbul'da, 1901 yılında Pandeli Çobanoğlu tarafından, o dönemki Balıkpazarı'nda kurulan Pandeli Restoran, ilk şansızlığını 6-7 Eylül olayları esnasında yaşadı. Restoranın olaylarda yağmalanması üzerine lokantacılığı bırakmaya karar veren Çobanoğlu'nu dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in "Pandeli Türkiye'ye lazımdır." sözleriyle ikna ettiği rivayet ediliyor. Bu sürecin ardından Pandeli'yi, Mısır Çarşısı'nın girişinde yeniden açan Çobanoğlu, 1967'de vefat edince tıp doktoru olan oğlu Hristo Çobanoğlu restoranı yaşatmaya devam etti.

Osmanlı mutfağının en özel yemeklerini misafirlerine sunan ve bu geleneği kuşaktan kuşağa devam ettirerek günümüze kadar taşıyan Pandeli Restoranın en tanınmış konukları arasında Mustafa Kemal Atatürk'ün yanı sıra Kraliçe 2. Elizabeth, İspanya Kralı Juan Carlos, Audrey Hepburn, Roman Polanski, Robert De Niro gibi dünyaca ünlü isimler de bulunuyor.

Yıllar içerisinde Osmanlı mutfağının seçkin lezzetlerini günümüze kadar taşıyan ve en son restoranın üçüncü kuşak işletmeciliği Çobanoğlu'nun torunu Sofia Çobanoğlu tarafından yürütülen Pandeli Restoran, son dönemde turizmde yaşanan problemler gibi etkenler sonucu yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle kapanmıştı.
Kaynak: AA