Bakan Özlü AA Editör Masası'na Konuk Oldu Açıklaması (4)

'TÜBİTAK burslarında ciddi bir çalışma yaptık, malum yapıyla (FETÖ) ilgili, ilişkili olan bunların tespiti noktasında. Bunları tekrar değerlendirip inceledik. Bugün itibarıyla bursların tekrar açılması söz konusudur' 'KOSGEB bütçesinden 1 milyar lira hem hibe desteği hem de faizsiz kredi desteği veriyoruz. Son alınan kararlarla daha çok orta yüksek ve yüksek teknoloji üreten KOBİ'lerin kapasitelerinin geliştirilmesini destekleyeceğiz' 'Afetten etkilen ve terör bölgesindeki KOBİ'lere de 100 bin liraya kadar faizsiz destek veriyoruz' '(Bilişim Vadisi) Şu an bu bölgede yer almak için yaklaşık 30 firma başvuruda bulundu' '(TÜBİTAK çip fabrikası) TÜBİTAK ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı müştereken çalışıyorlar. Bir ticari şirket kurulacak'

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 'TÜBİTAK burslarında ciddi bir çalışma yaptık, malum yapıyla ilgili (FETÖ) ilişkili olan bunların tespiti noktasında. Bunları tekrar değerlendirip inceledik. Bugün itibarıyla bursların tekrar açılması söz konusudur.' dedi.

Özlü, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bu sene KOSGEB'in bütçesinin geçen seneye göre 3 kat artırıldığını anlatan Özlü, 'KOSGEB bütçesinden 1 milyar lira hem hibe desteği hem de faizsiz kredi desteği veriyoruz. KOBİGEL dediğimiz projemiz devam ediyor ve bu kapsamda yaklaşık 350 milyon lira bu sene destek vereceğiz. Son alınan kararlarla orta yüksek, yüksek teknoloji üreten KOBİ'lerin kapasitelerinin geliştirmeleri ve klasik üretim yapan KOBİ'lerinde daha yüksek katma değerli ürünler üretmesini de destekleyeceğiz.' dedi.

Özlü, afetten ve terörden etkilenen bölgelerdeki KOBİ'lere 100 bin liraya kadar faizsiz destek vereceklerini söyledi. Makine ve teçhizatını yenilemek isteyen KOBİ'leri de destekleyeceklerini anlatan Özlü, 'Bir KOBİ var makineleri eskimiş ve bunları yenilemek istiyor. 1,5 milyon liralık tesisat aldı. Bunun 300 bin liraya kadar faizini biz ödüyoruz. Bu desteğinde geri ödemesi yaklaşık 36 ay, bunun ilk 6 ayı ödemesiz olacak. Yine bu kapsamda bir başka önemli konu, Kredi Garanti Fonu, teminat mektubu sıkıntısı çeken KOBİ'lerimize teminat mektubu vermelerinde yardımcı olacak.' diye konuştu.

TÜBİTAK burslarıyla ilgili de değerlendirmede bulunan Özlü, şunları kaydetti:

'TÜBİTAK burslarında ciddi bir çalışma yaptık, malum yapıyla (FETÖ) ilgili, ilişkili olan bunların tespiti noktasında. TÜBİTAK burslarda birtakım kesintiler olmuştur. Bunları tekrar değerlendirip inceledik. Bugün itibarıyla bursların tekrar açılması söz konusudur. Bursları kesilenlere müjdeli bir haber vermek isteriz.'

- Bilişim Vadisi

Gebze'de çalışmaları devam eden Bilişim Vadisi projesi için bölgedeki inşaatların 2015 yılında başladığını anımsatan Özlü, kamulaştırma noktasında bazı hukuki sıkıntılar olduğunu ancak bunların aşıldığını ifade etti.

Özlü, şu an bu bölgede yer almak için yaklaşık 30 firmanın başvurduğuna işaret ederek, 'İnşaatlar hızla devam ediyor. TÜBİTAK, KOSGEB, TSE gibi Bakanlığımızın bağlı ilgili kuruluşları kurulan şirketin ortağıdır. Toplam 3 milyon metrekarelik alan söz konusu. Bittiğinde yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlayabileceğimiz, yabancı yatırımcıların, yabancı şirketlerin de görev alabileceği bir proje.' ifadelerini kullandı.

Yerli marka araçta gösterilen hassasiyetin bu projede de geçerli olduğunu vurgulayan Özlü, Bilişim Vadisi'nin yazılım ağırlıklı bir mega proje olduğunu ve bu açıdan Türkiye için büyük önem arz ettiğini söyledi.

- 'Projeye verdiğimiz destek 50 milyon lira'

Özlü, Türkiye'deki beşeri sermayenin değerlendirilmesi için projenin önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'2030'larda bir otomobildeki maliyetlerin yaklaşık yüzde 50'si elektronik olacak. Bilişim Vadisi, bölgenin değil, tüm Türkiye'nin projesi oldu. Biz daha çok düşük ve orta düşük teknolojili ürünler üretiyoruz. Sanayi ürünleri üretimimizin yaklaşık yüzde 3,5'i yüksek katma değerli ürünlere ilişkin. İhracatımızın büyük kısmını bütün dünyada bulunabilen ürünler oluşturuyor. Bunların da katma değeri, bize getirisi düşük. İhracatımız ithalata dayalı yani ihracatı arttırmak istediğimizde ithalatımız da artıyor. Zira hem ham madde, ara mal, hem enerji dışarıdan geliyor. 10 liraya aldığımız malı 11 liraya satıyoruz. Bunu 20 liraya satmalıyız ki açık kapansın. Bizim petrol kuyumuz, doğalgaz yataklarımız, altın madenlerimiz yok. Beşeri sermayemiz var. İnsan kaynağımızı en iyi şekilde değerlendirip akıl satmamız gerekiyor. İşte Bilişim Vadisi akıl satma, akıl üretme, akıldan ürün çıkarma projesidir.'

Bakanlığın projeye doğrudan verdiği desteğin 50 milyon lira tutarında olduğunu ifade eden Özlü, projenin gerçekleştirilmesi için kurulan yatırımcı şirketin ağırlıklı olarak iştiraklerinin Bakanlığa bağlı olduğunu, dolayısıyla projenin büyük kısmının Bakanlık kaynaklarıyla finanse edildiğini dile getirdi.

Özlü, söz konusu tutarın teknolojik geliştirme bölgelerine verildiğini, şirketin kuruluş sermayesi için verilen desteği kapsamadığını söyledi.

- 'TSKGV yüzde 51 hisse ile bu ortaklığa katılacak'

TÜBİTAK'ın Gebze Kampüsü'nde kurulacak mikro çip fabrikasıyla ilgili de bilgi veren Özlü, kurumun bünyesinde faaliyet gösteren Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarını (YİTAL) ticarileştirmeyi düşündüklerini ifade etti. Özlü, Türkiye'nin elektronik sektöründe iddialı bir ülke olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

'Bu çipler Türkiye'de üretilmiyor, dışarıdan geliyor. Uzun zamandır yürütülen bir çalışma var. Son gelinen noktada TÜBİTAK ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı müştereken çalışıyorlar. Bir ticari şirket kurulacak. Bu konuda Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin aldığı karara göre Savunma Sanayii Müsteşarlığının bu projeye katılması söz konusu. Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı da ASELSAN ve ROKETSAN gibi ortaklarıyla projeye katılacak. Sivil ve savunma sektörlerine hitap edecek bir proje. Geçen ay içerisinde alınan bir karar var. Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı'nın (TSKGV) yüzde 51 hisse ile bu ortaklığa katılması konusunda karar alındı.'

Şirketin kuruluş çalışmalarının sonuçlandırma aşamasında olduğuna dikkati çeken Özlü, 'Dünyadaki büyük projeler kamu-özel ortaklığı ile yürütüldüğünü biliyoruz. Biz de hem ekonomimizin büyümesi, hem de Türkiye'de tasarıma, inovasyona, Ar-Ge'ye dayalı bir teknik altyapının kurulması için özel sektörün katılımını önemsiyoruz. Ticarileştirme için özel önlemler alınacak. Bu projede de özel sektörü ortak etmenin yollarını arayacağız.' değerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)
Kaynak: AA