Ahıska Türklerinden Gürcistan'a Kültür Yolculuğu

Kırgızistan, Kazakistan ve Rusya'da yaşayan Ahıska Türkleri, Gürcistan'ın Kutaisi kentinde Akaki Tsereteli Devlet Üniversitesini ziyaret etti.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından organize edilen 'Gençlik Gelişim Mali Destek Programı Orta Asya'dan Kafkasya'ya Kültür Yolculuğu' projesi kapsamında Kırgızistan, Kazakistan ve Rusya'da yaşayan Ahıska Türkleri, Gürcistan'ın ikinci büyük kenti olan Kutaisi'de çeşitli ziyaretlerde bulundu.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Reşad Şamilov ve beraberindeki heyet, Kutaisi Akaki Tsereteli Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şalva Kirtadze'yi ziyaret etti.

Şamilov, sıcak karşılamadan dolayı üniversite yönetimine teşekkür ederek, 'Dünyada farklı ülkelerde yaşamaktayız. Size kardeş demekten çekinmiyorum. Çünkü Kutaisi sokaklarında dolaştığımız zaman bizim de sizden olduğumuzu biliyorlar. Çünkü birbirimize çok benziyoruz.' dedi.

Farklı ülkelerde yaşamalarına rağmen kendilerinin Ahıska Türkleri olarak tanındıklarını söyleyen Şamilov, 'Yeni nesillerimiz de Gürcistan'dan uzakta doğmalarına rağmen kendilerini Ahıska Türkü olarak biliyorlar. Buraya karşı içimizde her zaman bir hasret var. Temenni ederiz ki her zaman buraya gelip buraları ziyaret edebilmenin yanında, burada yaşamak isteyenlere de o hakkı verilsin ve engeller kalksın. Bu gibi faaliyetleri her zaman sürdürmeye hazırız ve bu faaliyetlerdeki asıl amacımız arkadaşlık bağını güçlendirmek. Dolayısıyla sizi de yaşadığımız ülkelere davet ediyoruz.' diye konuştu.

Akaki Tsereteli Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şalva Kirtadze de Ahıskalıların 1944 yılında Stalin'in emriyle ana vatanlarından sürgün edildiğini ve Orta Asya'ya gönderildiğini söyledi.

Kirtadze, 'Ahıskalılar bizim insanlarımız, bizim kardeşlerimiz ve sizleri burada ağırlamaktan son derece mutluyuz. Bu topraklar hepimizin vatanıdır. Yaklaşık 5 ay önce Bişkek'e ziyarette bulunduk ve Ahıska Türklerine misafir olduk. Bu misafirlik bize Ahıskalıların gerçek kardeşlerimiz olduğunu gösterdi.' ifadesini kullandı.

Görüşmede Şamilov, Rektör Yardımcısı Prof. Kirtadze'ye Kırgızistan yerel giysilerini hediye ederken, Kirtadze de Şamilov'a kitap ve üniversitenin simgesi olan bir heykel verdi.​

Kaynak: AA