GRAFİKLİ-Malezya Uçağı Rusya'dan Getirilen Füzeyle Vuruldu

Uluslararası Ortak Soruşturma Komisyonu, Ukrayna'nın doğusunda iki yıl önce düşürülen Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının Rusya'dan getirilen füzeyle vurulduğunu tespit etti 'Bir tıra yüklenmiş füze sistemi, Rusya’dan, ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Ukrayna topraklarına, sınır kapısından geçirildi' 'Donetsk yakınlarından geçen konvoy, Snezhne şehrinde durdu. Burada tırdan indirilen füze sistemi kendi taşıyıcısı üzerinde Pervomayskoe yakınlarındaki ağaçlık alana konuşlandırıldı''17 Temmuz 2014'te füzenin ateşlenmesinden hemen sonra sistem, yine tıra yüklenerek Krasniy Luç, Debaltsevo ve Lugansk güzergahı kullanılarak Rusya’ya götürüldü'

Ukrayna’nın doğusunda düşürülen Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının, Rusya'dan tırla getirilen füzeyle vurulduğu tespit edildi.

Hollanda, Avusturya, Belçika, Ukrayna ve Malezyalı savcılardan oluşan Ortak Soruşturma Ekibi (JIT) olayın meydana geldiği günden bu yana tartışma konusu olan trajedi hakkındaki bütün senaryoları incelemeler sonucunda tek bir seçeneğe düşürdü.

Savcılar tarafından hazırlanan ön raporda yer alan senaryoya göre, 17 Temmuz 2014’te Malezya’nın Kuala Lumpur şehrine gitmek üzere 283 yolcu ve 15 mürettebatı ile Hollanda’nın Amsterdam şehrinden havalanan MH17 sefer sayılı Malezya Havayolları’na ait uçak, Ukrayna’nın doğusundan geçerken Rus yapımı Buk füze sisteminden atılan 9M38 seri numaralı füzeyle düşürüldü.

Füze, o dönem Rus ayrılıkçıların kontrolünde olan Pervomayskoe kasabası yakınındaki ağaçlarla kaplı, yüksek bir noktaya konuşlandırılan sistemden fırlatıldı.

- Füze sistemi sınır kapısından geçirildi

Raporda en dikkat çeken konulardan birisiyse füze sisteminin Ukrayna topraklarına getirilme güzergahı oldu. Buna göre bir kaç aracın daha eşlik ettiği bir tıra yüklenmiş füze sistemi, Rusya’dan, ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Ukrayna topraklarına sınır kapısından geçirildi.

Donetsk şehri yakınlarından geçen konvoy, Snezhne şehrinde durdu. Burada tırdan indirilen füze sistemi kendi taşıyıcısı üzerinde Pervomayskoe kasabası yönüne giderek, daha önce belirtilen alana yerleştirildi.

17 Temmuz’da füzenin ateşlenmesinden kısa bir süre sonra sistem tekrar tıra yüklenerek Krasniy Luç, Debaltsevo ve Lugansk güzergahından geçerek yine sınırdan geçerek Rusya’ya götürüldü.

- Rapor delillerle desteklendi

Komite, uçağın düşürülmesi olayında, füze sisteminin taşınmasında, ateşlenmesinde ve geri götürülmesinde 100’e yakın kişinin görev aldığını tespit etti.

Komitenin ortaya koyduğu iddialar, tanık ifadeleri, telefon görüşmeleri, uydu görüntüleri ve radar verilerine dayanan delillerle desteklendi.

Ancak füze sistemini Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgeye kimin talimatı ile getirildiği ve ateşleme emrini kimin verdiği hususları netlik kazanmadığı için soruşturma devam ediyor.

Ayrıca raporda, trajedinin uçağın arızalanması, kabin içinde herhangi birisinin bomba patlatması, havadan havaya atılan füze ile uçağın vurulmasına yönelik diğer senaryoların hiç birinin kanıtlanamadığı da vurgulandı.

- 298 kişi hayatını kaybetmişti

Donetsk’in Grabovo köyü yakınlarına düşen Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçakta 283 yolcu ve 15 mürettebattan kurtulan olmamıştı. Almanya’dan 4, Avustralya’dan 27, Belçika’dan 4, İngiltere’den 10, Endonezya’dan 12, Filipinler’den 3, Hollanda’dan 192, Kanada’dan 1, Malezya’dan 44 ve Yeni Zelanda’dan 1 kişi olayda hayatını kaybetmişti.

Ukrayna'nın doğusunda tek taraflı bağımsızlık ilan eden Rusya yanlısı sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin savunma sorumlusu İgor Strelkov'un, uçağın düşürülmesinin hemen ardından sosyal medya hesabında 'Ukrayna'ya ait bir Antonov-26 düşürdük' diye yazdığı ortaya çıkmıştı.

Strelkov, uçağın düşüşünü gösteren bir videoyu, 'İşte vurduğumuz kuşun düşme görüntüsü' diyerek paylaşmıştı. Uçağın Malezya Havayolları'na ait sivil yolcu uçağı olduğu anlaşılınca Strelkov her iki mesajı hemen silmiş, fakat ekran görüntüleri basında yayınlanmıştı.

-Soğuk Savaş döneminde de SSCB yolcu uçağı düşürmüştü

Sovyet Rusyası, 1 Eylül 1983’te soğuk savaş geriliminin en yüksek olduğu dönemde New York-Anchorage-Seul seferini yapan Kore Havayolları'na ait KAL007 sefer sayılı yolcu uçağını Japon Denizi üzerinde, Sahalin adası yakınlarında Su-15 av önleme uçağı ile hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürmüştü.

Uçaktaki 269 kişi hayatını kaybetmişti.
Kaynak: AA