Başbakan Yıldırım Açıklaması (3)

'Bugünün ihtiyacı iç istihbaratı tek elde toplamak. Dış istihbaratı Milli İstihbarat Teşkilatı esas itibarıyla devam ettirecek ama Milli İstihbaratın iç istihbarata da uzantısı var, ilişkisi var. Benzer şekilde iç istihbaratın dışarıyla da ilişkisi var. Bu iki yapı... Belki askere de sadece personel tahkikatı yapmak şartıyla bir istihbarat birimi kurulacak. 'Bütün bunlar, orada istihbarat burada istihbarat, bunlar nasıl birbiriyle uyumlu çalışacak? Bunların tepesinde bir Milli İstihbarat Koordinasyon Başkanlığı olacak' '(Mini anayasa paketi) Ancak bu tam anlamıyla yeni bir anayasa yapmak demek değil. Bu acil olan, sıkıntılı olan konuları, çözecek bir acil mini paket' 'Bunu yapmakla bütün partilerin, öteden beri gündemlerinde olan yeni sivil anayasa, darbe sonrası yapılmış olan değil de tamamen Meclis iradesiyle yapılmış sivil anayasa hedefi ve düşüncesi ortadan kalkmış olmuyor. O da devam edecek. O biraz daha uzun bir süreçte gerçekeleşecek konu'

Başbakan Binali Yıldırım, 'Bugünün ihtiyacı iç istihbaratı tek elde toplamak. Dış istihbaratı Milli İstihbarat Teşkilatı esas itibarıyla devam ettirecek ama Milli İstihbaratın iç istihbarata da uzantısı var, ilişkisi var. Benzer şekilde iç istihbaratın dışarıyla da ilişkisi var. Bu iki yapı... Belki askere de sadece personel tahkikatı yapmak şartıyla bir istihbarat birimi kurulacak' dedi.

Yıldırım, istihbarat kurumları arasındaki uyumu ise çatı örgüt olacak Milli İstihbarat Koordinasyon Başkanlığının sağlayacağını bildirdi.

Başbakan Yıldırım, TRT'deki 'Başbakan İle Özel Yayın' programında açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Mini anayasa paketine ilişkin soru üzerine Yıldırım, üç parti genel başkanı olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gerçekleştirdikleri ziyarette Anayasa'daki darbeyle ilgili bazı sorunlu maddelerin ve üç partinin anlaştığı diğer konuların değerlendirilmesinin kararlaştırıldığını anımsattı.

Bu kapsamda oluşturulan çalışma gruplarının toplantılar yapmaya başladığını anlatan Yıldırım, üç partinin tamamen hemfikir olduğu veya iki partinin hemfikir olduğu diğerinin ise ayrı düştüğü konular bulunduğunu söyledi. Çalışma gruplarının ortak konuları ve tam mutabakat sağlanmayan konuları belirleyeceğini ifade eden Yıldırım, çalışmaya son şeklini genel başkanların vereceğini dile getirdi.

Yıldırım, 'Bu şekilde yapacağımız değişiklikler için referandum ihtiyacı yok. Meclis'te yeterince sayı olduğu için orada kabul edilince yürürlüğe girmiş olacak. Ancak bu tam anlamıyla yeni bir anayasa yapmak demek değil. Bu acil olan, sıkıntılı olan konuları çözecek bir acil mini paket. Bunu yapmakla bütün partilerin, öteden beri gündemlerinde olan yeni sivil anayasa, darbe sonrası yapılmış olan değil de tamamen Meclis iradesiyle yapılmış sivil anayasa hedefi ve düşüncesi ortadan kalkmış olmuyor. O da devam edecek. O biraz daha uzun bir süreçte gerçekleşecek konu. Önümüzdeki herhalde birkaç toplantı sonrası hangi maddelerde uzlaşacakları ortaya çıkacak. Maddeleri şu anda söyleme şansımız yok, çalışma devam ediyor.' ifadelerini kulandı.

- 'Ordu zayıflamıyor aksine güçleniyor'

TSK'da yapılan yeni düzenlemeye ilişkin biraz daha ayrıntı istenmesi ve düzenlemelerin orduyu zayıflatıp zayıflatmadığının sorulması üzerine Yıldırım, 'Ordu zayıflamıyor aksine güçleniyor.' dedi.

Genelkurmay Başkanlığının şu anda asli işinin yanı sıra binaların bakımı, onarımı, lojistik hizmetleri, tersane, fabrika, hastane gibi bir sürü tali işlerle de uğraştığına dikkati çeken Yıldırım, yeni yapılanmada bu tip yan işlerin Milli Savunma Bakanlığına verildiğine işaret etti.

Askerin, savunma önlemleri, personelin yetkinliği, silah vesaire gibi ihtiyaçların güncellenmesi, eğitim, donanım ve savaş zamanı herhangi bir zaafiyetin yaşanmaması için gerekenlerin yapılması gibi işlerine devam edeceğini söyleyen Yıldırım, kuvvet komutanlıklarının asli işlerini yine Genelkurmay Başkanlığıyla yapacağını ancak personel, lojistik ve idari işler gibi konularda Milli Savunma Bakanlığının bağlısı olarak görev yapacağını anlattı.

- 'Asker-sivil ilişkilerinde eşitleme oluyor'

Yapılan önemli değişikliklerden birinin Milli Savunma Bakanlığının yeniden yapılandırılması olduğuna dikkati çeken Yıldırım, eskiden Bakanlığın personelini Genelkurmay Başkanlığının verdiğini ve kendi seçtiği personelinin bulunmadığını hatırlattı.

Yeni yapılanmada müsteşarın sivil, onun dışındakilerin ise görevin tanımı ve durumuna göre sivil ya da asker olabileceğini söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti:

'Ancak asker-sivil ilişkilerinde eşitleme oluyor. Bir daire başkanı sivil, diğeri askerse, asker olanın sivil üzerinde bir üstünlüğü yok. İkisi de daire başkanı. Yani sivil ile askerler bir anlamda rütbe eşitliğine sahip oluyor. Sizin bahsettiğiniz Pentagon veya NATO sisteminde o var. Müsteşar mesela orgenerali temsil ediyor. Bir daire başkanı Genelkurmayda tuğgeneral ise buradaki sivil daire başkanına tekabül ediyor, genel müdür, tümgeneral seviyesine tekabül ediyor. Böyle bir kademelendirme yapılıyor. Orada da hiyerarşide sürtüşme ortadan kalkmış oluyor. Şimdiki yapıda pozisyon olarak, askerler ve arkasından siviller geliyor.'

- İstihbaratın yeniden yapılanması

İstihbarat kurumlarına ilişkin yeni düzenlemenin sorulması üzerine de Yıldırım, çalışmaların devam ettiğine işaret etti.

Türkiye'de MİT, Emniyet, Jandarma ve diğer bazı kurumların istihbarat faaliyeti yürüttüğünü, bunlara bir çekidüzen verilmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Bugünün ihtiyacı iç istihbaratı tek elde toplamak. Dış istihbaratı Milli İstihbarat Teşkilatı esas itibarıyla devam ettirecek ama Milli İstihbaratın iç istihbarata da uzantısı var, ilişkisi var. Benzer şekilde iç istihbaratın dışarıyla da ilişkisi var. Bu iki yapı... Belki askere de sadece personel tahkikatı yapmak şartıyla bir istihbarat birimi kurulacak. Bu ne demek, yani gerek askere alınacak personel için gerekse askere alındıktan sonra terfi edecek veya görev yeri değiştirilecekler için personelin incelenmesi, tahkik edilmesi, herhangi bir yanlış yapılanma var mı, örgütsel bir gelişim var mı....Yani 40 yıl olmuş, Genelkurmay Başkanının, kuvvet komutanlarının neredeyse alıp verdiği nefes kadar yakın olan insanlar darbe yaptılar.

Böyle bir durum bir daha yaşanmaması için personel tahkikatıyla sınırlı bir istihbarat birimi de asker için de kurulabilir. Bu da Milli Savunma kanalıyla olabilir. Bütün bunlar, orada istihbarat burada istihbarat, bunlar nasıl birbiriyle uyumlu çalışacak? Bunların tepesinde bir Milli İstihbarat Koordinasyon Başkanlığı olacak. Bir çatı örgüt olacak. Bu çatı örgüt, bunların birbirlerinin alanlarına girip rekabet etmeleri veya zafiyet oluşmaması için böyle bir düzenleme ihtiyacı var. '

Bu konudaki çalışmaların sürdüğünü, kurumlardan da görüşlerin alındığını aktaran Binali Yıldırım, 'Yakın zamanda olgunlaşacak.' dedi.

'Bu kurumun başına müsteşar seviyesinde bir atama mı olacak?' sorusu üzerine ise Yıldırım, bu konunun henüz belli olmadığını kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA