Şiddet Mağduru Kadınlar, Şimdi Okul Duvarlarını Boyuyor

Şanlıurfa'da kadın konukevinde kalan şiddet mağduru 10 kadın, 'Kadın Boyacı Ustalar Projesi' kapsamında aldıkları eğitimin ardından okulları boyuyor Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Önen: '10 gün süren eğitimin ardından kadınlarımız, birer boyacı ustası oldu. İleride kendi mesleklerini yapabilecek kapasiteye ulaşacaklar' Kadın konukevinde kalan M.E: 'Kadınlar umutlarını kaybetmesinler. Bizler burada meslek de öğreniyoruz para da kazanıyoruz. Onlara tavsiyem evde boş oturacaklarına meslek öğrenip kendi ayakları üzerine durmayı öğrensinler'

YASİN DİKME - Şanlıurfa'da, 'Kadın Boyacı Ustalar Projesi' kapsamında eğitim alan şiddet mağduru kadınlar, okulları boyayarak eğitime destek oluyor.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü (ASPM) Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Birimince, kadın konukevinde barınan ve yaşları yaşları 25 ile 45 yaş arasında değişen 10 kadına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Filli Boya iş birliğiyle 2 ay önce başlatılan 'Kadın Boyacı Ustalar Projesi' çerçevesinde boyacılık eğitimi verildi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde kadın boyacılar, aldıkları eğitimin ardından projenin ilk ayağı olan Harran ilçesinde yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Akkuşlar İlkokulu'nu onarıp boyamaya başladı.

Kadınlar, öncelikle okulun çatlamış duvarlarını kazıyıp alçıyla onardıktan sonra boyasını yaparak yeni eğitim öğretim yılına hazırladı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Murat Önen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin ilk ayağını Harran ilçesinde başlattıklarını söyledi.

İlk etap okullarda boya işlerini yaptıklarını belirten Önen, şöyle devam etti:

'Geçtiğimiz günlerde bizim kadınlara yönelik şiddeti önleme ve izleme merkezimizde Filli Boya firmasınca kurs verildi. Yaklaşık 10 gün süren eğitimin ardından kadınlarımız, birer boyacı ustası oldu. İleride kendi mesleklerini yapabilecek kapasiteye ulaşacaklar. Eğitimin ardından okullarda boya ve badana işlerini yapıyorlar, ayrıca başka kurumlarda istihdamları sağlanacak.'

- 'Kadınlarımız hem meslek öğrendi hem de ekonomik gelir sağladı'

Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Kadriye Kocaoğlu ise kadınların daha güzel bir ortamda yaşamaları ve geleceğe umutla bakmaları için birçok proje yürüttüklerini belirtti.

Önleyici hizmetler konusunda okullarda velilere yönelik bilinçlendirme toplantıları yaptıklarına ve şiddete uğrayan kadınlara nasıl destek verileceği konusunda muhtarlarla çalışma yürüttüklerine dikkati çeken Kocaoğlu, 'Kadınların istihdamına yönelik istihdam projelerini hayata geçirdik. Merkezde ilk etapta şiddet mağduru 10 kadına eğitim verdik, kadınlarımız birer boyacı ustası oldu. İlk olarak bir köy okullunda maharetlerini sergilediler. Kadınlarımız burada hem meslek öğrendi hem de ekonomik gelir sağlamış oldu.' diye konuştu.

- 'Zor meslek değil zevkle yapıyoruz'

Kadın konukevinin usta öğreticisi aynı zamanda kadınlarla okulların boya yapan Nazan Şekeroğlu da toplumda boyacılığın erkek işi olduğu algısının hakim olduğunu fakat bunun böyle olmadığını projeyle kanıtladıklarını ifade etti.

Aldıkları eğitiminin ardından alan çalışması yaptıklarını anlatan Şekeroğlu, şunları söyledi:

'Şanlıurfa'da bu mesleği yapan ilk 10 kadın arasında olduğumuz için kendimizi şanslı hissediyoruz. İlk defa kadınlar böyle bir işe girişti. Kadınlar da erkekler gibi birçok işi yapabiliyor. Zor bir iş değil merakla ve zevkle yapıyoruz. Çok eğlenceli ve fazla yorucu olmayan bir iş. Burada kadın kadına dayanışma içinde güzel işler çıkarıyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ederim.'

Şiddet mağduru 24 yaşındaki M.E. ise da yaklaşık 2 aydır konukevinde kaldığına işaret ederek projeyi duyar duymaz başvurduğunu aktardı. M.E, şunları kaydetti:

'Kadınlar, şiddete uğrayıp mağdur oluyorlar. Kadınlar umutlarını kaybetmesinler. Bizler burada meslek da öğreniyoruz para da kazanıyoruz. Onlara tavsiyem evde boş oturacaklarına meslek öğrenip kendi ayakları üzerine durmayı öğrensinler. Biz kadınlar sadece ev işi yapıp çocuklara bakmıyoruz. Bakın böyle işleri de yapabiliyoruz. Zevkli ve güzel bir iş.'
Kaynak: AA