Ramazanda Beslenme Önerileri

Kütahya'da diyetisyenler, ramazan ayında beslenme ve sağlıklı oruç tutma konularında tavsiyelerde bulunuyor.

Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği uzman diyetisyeni Nurten Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 17 saat oruç tutulacağını hatırlattı.

İftar ve sahur açısından hangi besinlerin ne zaman tüketilmesi gerektiği konusunun sağlıklı oruç tutmak için çok önemli olduğunu belirten Gündüz, orucun mideyi zorlamamak adına özellikle bir bardak su, zeytin veya hurmayla açılması gerektiğini söyledi. Gündüz, 'Orucumuzu açtıktan sonra da iftar öğünümüze bir kase ılık çorbayla devam etmeliyiz. Ana yemek olarak da az yağlı, kızartma ve kavurma olmayan, zeytinyağlı yemekler, haşlama et, tavuk ve bulgur pilavı şeklindeki yemekler tercih edilmeli. Yemeğin yanında salatamızı eksik etmememiz gerekiyor. Tatlı olarak da haftada 2 veya 3 gün olmak koşuluyla sütlü tatlılardan sütlaç, muhallebi, güllaç veya dondurmayı tercih etmeliyiz. Bunun yanı sıra meyvelerden kavun, karpuz ve şeftaliyi de tüketebiliriz.' diye konuştu.

Sahurun önemli olduğunu ve mutlaka sahura kalkılması gerektiğini dile getiren Gündüz, şunları kaydetti:

'Eğer sahura kalkmazsak 17 saatlik orucumuz 20 saate çıkar ve vücudumuz bununla ilgili tepki verecektir. Sahurda az yağlı yemekler, bulgur pilavı, çorba gibi yemekler tercimiz olmalı. Sahurda genellikle kahvaltı tercih edilmelidir. Zeytin, peynir ve özellikle yumurta gibi besinler bizi tok tutacaktır. Domates, salatalık, marul, maydanoz gibi sebzelerle az yağlı süt ürünleri, komposto ve meyve suyu tüketilebilir. İftar ve sahur arasındaki zaman diliminde sıvı tüketimi oldukça önemli. Yaklaşık 7 saatlik zaman dilimi içerisinde 2 veya 2,5 litre su tüketilmesi gerekmektedir. İftar ve sahurda tek çeşit beslenmememiz gerekiyor. Yemeklerimiz hem karbonhidrat, hem de protein içeren besinlerden oluşmalıdır. Oruçluyken bizi tok tutan kuru baklagillerden nohut, kuru fasulye, yanında bulgur pilavını tüketebiliriz.'

Gündüz, oruç tutmanın mideye detoks etkisi yapacağını vurgulayarak, bundan dolayı sağlıklı herkesin mutlaka oruç tutmasını tavsiye ettiklerini belirtti. Nurten Gündüz, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı ve kronik hastalığı olanların da oruç tutmaları konusunu doktorlarına danışmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA