Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin oluşturduğu geçici hükümet: 'Ulusal Mutabakat Hükümeti, tüm ülkelerden güvenoyu alsa bile Temsilciler Meclisi'nden güvenoyu almadıkça görevi kendisine teslim etmeyeceğiz'.

Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin oluşturduğu geçici hükümet, yönetimin, parlamentodan güvenoyu alana kadar Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) devredilmeyeceğini belirtti.

Abdullah es-Sini başkanlığındaki geçici hükümet tarafından yapılan yazılı açıklamada, uluslararası ziyaretler ve yerel toplantıların, 'henüz yetkileri kendisine devredilmemiş' olarak gördükleri UMH tarafından düzenlenmesi eleştirildi.

Açıklamada, 'UMH, tüm ülkelerden güvenoyu alsa bile Temsilciler Meclisi'nden güvenoyu almadıkça görevi kendisine teslim etmeyeceğiz. Temsilciler Meclisi'nden güvenoyu aldığı zaman yönetimi, uzlaşı hükümetine teslim etmeye istekli ve hazırız.' ifadesi kullanıldı.

'Geçici hükümetin, kendisine tevdi edilmiş ülke içinde ve dışındaki görevlerini yerine getirmeye devam ettiği' kaydedilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

'İspanya, İtalya, Malta, Hollanda, Almanya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerin, daha önce görülmemiş şekilde UMH ile ilişkilerini devam ettirmede ısrarcı olmasını kınıyoruz. Batılı ülkeler ile bölge ülkelerinin temsilcilerinin UMH Başbakanı Fayiz es-Sirac ile görüşmeleri etik dışıdır, diplomatik norm ve sözleşmeleri ihlal ediyor.'

Söz konusu ülkelerin, 'yurt dışında dondurulmuş mal varlıklarından istifade ederek Libya halkının olanakları ve devlet egemenliği üzerinde yeni bir durum dayatmaya çalışabileceği' belirtilen açıklamada, geçici hükümet yetkililerinin, ülkelerinde düzenlenen toplantılara davet edilmedikleri için Cezayir ve Tunus'u eleştirdiği aktarıldı.

Libya'da Kaddafi rejimine son veren 2011'deki devrimin ardından siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimini takip eden süreçte, ülkede biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere iki meclis ve yönetim meydana gelmişti. 4 Ağustos 2014'te oluşturulan Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nden doğan, Abdullah es-Sini liderliğinde geçici hükümet kurulmuştu.

Ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Sirac önderliğinde kurulan UMH, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Dokuz kez yapılan güvenoyu görüşmelerinin ardından Sirac, 15 Nisan'da hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını bildirmişti.

Kaynak: AA