Kazakistan'ın Yerli Üretimi Artırma Çabası

Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı İsekeşev: “Ülke ekonomisinin kalkınması için yerli üretim önemlidir. Dolayısıyla asıl amacımız üretim yapan şirketler kurmak”

ASTANA – Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Aset İsekeşev, “Ülke ekonomisinin kalkınması için yerli üretim önemlidir. Dolayısıyla asıl amacımız üretim yapan şirketler kurmak.” dedi.

İsekeşev, başkent Astana’daki Körme Fuar Merkezi'nde açılan Kazak Menşeli Mallar Fuarı'nın açılış törenine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada İsekeşev, “Ülke ekonomisinin kalkınması için yerli üretim önemlidir. Asıl amacımız üretim yapan şirketler kurmak. Devlet programlarının uygulanmasında da buna öncüllük veriliyor.” İfadesini kullandı.

İsekeşev, şirketlerin desteklenmesi ve iş yerleri kurulması için uygun faizli kredi gibi devlet programlarının uygulandığını kaydederek, “Son 6 yılda devlet programlarından 2 binden fazla sanayi şirketi yararlandı ve 5 bine yakın iş yeri kuruldu. Zor ekonomik durumda bu iyi gösterge.” şeklinde konuştu.

- Yerli malı üretimi fuarı

Astana’daki fuara 300’den fazla Kazak şirketi katıldı.

Fuarda, inşaat, gıda, tekstil ve el sanatları alanlarındaki ürünler halkın beğenisine sunuldu.

Fuara katılan bir tekstil şirketi Müdürü Karılgas İlyasova, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, şirketini, 3 yıl önce devletten uygun faizli kredi çekerek kurduğunu söyledi.

“Fuarda mallarımız konuklardan yoğun ilgi görüyor. Mallarımızı tanıtmak için bu tür fuarların yararlı olduğunu düşünüyorum.” diyen İlyasova, eskiden turistlerin ilgisini çeken keçe yapımı eşyaların artık daha çok yerli tüketiciler tarafından satın alındığını kaydetti.

Cam işletmeciliği yapan bir şirketin temsilcisi Çıngızhan Arsemirzayev de fuar masasında camdan yapılan hediyelik eşyaları sergilediğini belirterek, “Cam atıklarından yapılan renkli ve süslü cam tabağı ve milli desenli hediyelik eşyalarımızı ziyaretçilere tanıtıyoruz.” diye konuştu.

Şirketin yeni kurulduğunu dile getiren Arsemirzayev, “Müdürümüz Türkiye’de cam işletmeciliği alanında eğitim gördüğü için Kazakistan’da devletin uygun faizli kredisini alarak, kendi işletmesini kurdu.” ifadesini kullandı.

Arsemirzayev, Kazak şirketlerinden gelen siparişlerin giderek arttığına işaret ederek, “İleride Kazakistan’da faaliyet gösteren yabancı şirketlerle de işbirliği yapmayı ve şirketimizi genişletmeyi planlıyoruz.” dedi.

Kaynak: AA