Ardahan'a Gelenler 'Kaz Mantısı' İle Tanışıyor

Kars ve Ardahan yöresinin geleneksel yemeklerinden 'kaz mantısı', Ardahan Yalnızçam Kayak Tesisleri'ndeki il özel idaresine ait otelde konukların beğenisine sunuluyor Otel müdürü Baydar: 'Şimdiye kadar genellikle evlerde, aile ortamlarında yenilen kaz mantısını herkesin tatması için böyle bir çalışma yaptık'.

Kars ve Ardahan yöresinin geleneksel yemeklerinden 'kaz mantısı', Ardahan Yalnızçam Kayak Tesisleri'ndeki il özel idaresine ait otelde konukların beğenisine sunuluyor.

Genellikle evlerde ve aile ortamında yenilen kaz mantısı, kente gelen yerli ve yabancı konukların da tadabilmesi için otelin menüsüne alındı. Kaz mantısı müşterilerin beğenisini kazandı.

Otel müdürü Hükümdar Baydar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otel restoranının menüsünü belirlerken yöresel yemeklerin öncelikleri olduğunu belirtti.

Kaz etinden yapılan yemeklerin Ardahan ve Kars yöresi mutfak kültüründe önemli bir yeri olduğunu ifade eden Baydar, 'kaz mantısının' da bu yemekler arasında zahmetli oluşunun yanı sıra lezzetiyle ayrı bir yere sahip olduğunu dile getirdi.

- Siparişi 1 saat önceden vermek gerekiyor

Yapılışı zor ama lezzetli olan bu yemeği restoranlarının menüsüne katarak, kente gelen misafirlerin de bu eşsiz lezzetle tanışmasını istediklerini belirten Baydar, şunları kaydetti:

'Talibi çok olan bir yemek. Biz de bu farklılığı sofralarda görmek istedik. Otelimizde sipariş üzerine öğlen ve akşam yemeklerinde kaz etinden mantı servisi yapıyoruz. Sadece yapılışı zahmetli olduğu için müşterilerimizin 1 saat önce haber vermelerini istiyoruz. Çünkü kaz eti mantıya kuşbaşı olarak işleniyor, kırmızı et gibi kıymalı olmuyor. Dolapta kuşbaşı olarak bekletiliyor ve yapılmadan hemen önce hamura işleniyor.'

İşletme aşçısı İbrahim Koç da kaz etinin bir kültür olduğunu, bu kültürü yaşatmak istediklerini söyledi.

Kaz mantısının özelliğinin, kuşbaşı doğranmış kaz etiyle yapılması olduğunu, köy yoğurdu, tereyağı, sarımsak ve baharatla hazırlanan sosla servis edildiğini anlatan Koç, 'Kaz eti çok farklı bir lezzettir. Kaz etinden mantı istenilen şekilde işlenirse tadına doyum olmaz. Bu yemeği tadanlar, bir daha tatmak istiyor.' dedi.

Otel restoranında kaz mantısının tadına bakan müşterilerden Pınar Mert, daha önce kaz eti yediğini ama ilk kez kaz etinden yapılmış mantının lezzetiyle tanıştığını ifade ederek, 'Kaz etini genellikle pilav ile yerdik ama mantı ile çok farklı olmuş, ağzı dolduruyor. Kuşbaşı şeklinde olması hem doyurucu hem de çok lezzetli oluyor.' diye konuştu.
Kaynak: AA