1. İş Güvenliği Ve Endüstride Proses Güvenliği Sempozyumu

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün:'Yetişmiş kaliteli, nitelikli insan varsa her türlü süreç başarıyla ve verimli bir şekilde tamamlanacaktır'

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ve Üsküdar Üniversitesi işbirliğiyle 1. İş Güvenliği ve Endüstride Proses Güvenliği Sempozyumu düzenlendi.

GTÜ İşletme Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyuma, öğretim görevlilerinin yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği firmalarının temsilcileri katıldı.

Konferansın açılışında konuşan GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, üretim metotları, iş ve işçi sağlığı, can güvenliği konularının dünyada ele alınan konuların başında geldiğini belirtti.

Kaynakların etkin kullanılmasının önemli olduğunu vurgulayan Görgün, şunları kaydetti:

'Yetişmiş kaliteli, nitelikli insan varsa her türlü süreç başarıyla ve verimli bir şekilde tamamlanacaktır. 2012 yılında iş sağlığı ve güvenliği anlamında ülkemizde bir yönetmelik çıkartıldı. Burada iş kazalarının önüne geçilmesinin, kazalardan sonra yapılacakların ötesinde proaktif bir rol alınarak öncesinde neler yapılabilir, nasıl önlemler alınabilir gibi bir takım sorumluluklara bağlanmaya çalışıldı. Bir araştırmaya göre 2020 yılında yaklaşık 50 milyar robot üretimde kullanılacak. Bugün insan robot etkileşiminin üretimde ve endüstride kullanılması, endüstri 4.0’ın bu iş güvenliğine getireceği bakış açıları konuları ele alınacaktır.'

Üsküdar Üniversitesi İş Sağılığı ve Güvenliği Programları Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan da GTÜ ve Üsküdar Üniversitesi olarak sanayinin yoğun olduğu bu bölgede çalışma yapmak istediklerini ifade etti.

İş güvenliği için çalışan insanların sadece ölümlerle anılmak istemediğine işaret eden Uçan, şöyle konuştu:

'Daha iyi olalım dünya ne yapıyorsa bizde onu yapalım hatta biz daha iyi olalım bizde bir şeyler geliştirelim. Bu kolay değil ama şu andaki olaylarda mutlaka mühendislik, bir takım altyapılarda değişiklik yapmamız gerekiyor. Standartta bir takım sıkıntılar var çözemedik çözemiyoruz, buradan yola çıkmamız lazım. Daha iyi ne yapmamız lazım bunun hesaplarını yapmamız lazım. Biz iş güvenliğinde olsun her konuda olsun şunu görüyoruz, Türkiye'de bir çok konuda 'mış' gibi varmış gibi yapıyoruz. Aslında yapmıyoruz 'mış' gibi yapıyoruz. Bunun sonradan çok büyük zararlarını çekiyoruz. Artık konularda bilimsel çalışmalar yapılması lazım.'

Daha sonra iş kazalarını önleme, petrokimya, enerji ve kimya sektöründeki endüstriyel risk faktörleri ile acil alınması gereken önlemler ele alındı.

Kaynak: AA