Nevruzla Ormancılık, Su Ve Meteoroloji Günleri De Kutlanacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Nevruz Bayramı ile 21 Mart Dünya Ormancılık, 22 Mart Dünya Su ve 23 Mart Dünya Meteoroloji günlerinin birlikte kutlanacağını bildirdi Eroğlu: 'Kutlama programı kapsamında bu yıl 'Çınar Yılı' ilan edilerek, '5.000 Köye 5.000 Gelir Getirici Orman Projesi' başlatılacak'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Nevruz Bayramı ile 21 Mart Dünya Ormancılık, 22 Mart Dünya Su ve 23 Mart Dünya Meteoroloji günlerinin birlikte kutlanacağını bildirdi.

Bakan Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, '21 Mart Dünya Ormancılık Günü', '22 Mart Dünya Su Günü' ve '23 Mart Dünya Meteoroloji Günü'nün 21 Mart Pazartesi günü Nevruz Bayramı ile Haliç Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı bir programla kutlanacağını belirtti.

Bu günlerin diğer ülkelerle birlikte Türkiye'de de kutlandığını ifade eden Eroğlu, 'Bu yıl bu günleri birlikte kutlayacağız. Ayrıca Türk insanının tabiata duyduğu sevgi ve hoşgörüsünün simgesi yeni gün anlamına gelen Nevruz yani Bahar Bayramı da bu günlerle birlikte kutlanacak' ifadelerini kullandı.

- 2016 yılı 'Çınar Yılı' olacak

Eroğlu, bu günlerin bir arada kutlanması dolayısıyla bu yılın 'Çınar Yılı' ilan edilerek, 200 bin çınarı da toprakla buluşturacaklarını belirtti.

Eroğlu, 'Bu kutlamalarda ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde '5.000 Köye 5.000 Gelir Getirici Orman Projesi'ni başlatacağız. Her zaman söylediğim gibi orman köylüsü bizim hasmımız değil, hısmımızdır. Bugüne kadar onların kalkınması için elimizden geleni yaptık, bundan sonra da ne gerekiyorsa yapacağız' bilgisini verdi.

Çınar ağacının Türk toplumu ve Osmanlı Devleti için apayrı bir değeri olduğunu ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:

'İhtişamlı ve uzun ömürlü çınar ağaçları adeta Osmanlı Devletiyle özdeşleşmiştir. Osmanlı Devleti de ulu bir çınar görünümünde, ihtişamlı ve uzun ömürlü bir devlet olarak hüküm sürmüştür. Geçmişte çınar ağaçlarıyla bütünleşen İstanbulumuzu eski günlerine kavuşturarak, çınarlarıyla tekrar anılan bir şehir haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu sebeple 2016 yılını Çınar Yılı ilan ederek, asırlardır var olan ve ecdadımızın mirası Türkiyemizin 11 güzide şehirlerinde asırlarca yaşayacak 200 bin çınar dikeceğiz. Bunun 100 bini ise İstanbul'da dikilecek.'

- Ormanlar kalkınmada lokomotif olacak

Ormanları kalkınmada lokomotif olarak kullanmak istediklerine dikkati çeken Eroğlu, bu çerçevede '5.000 Köye 5.000 Gelir Getirici Orman Projesi'ni de hayata geçireceklerini vurguladı.

'Ülke nüfusumuzun 7 milyon 483 bini, yani yaklaşık yüzde 10'u, 22 bin 383 adet orman içi ya da orman bitişiği köylerde yaşamaktadır. Temel gayemiz, ceviz, badem ve fıstıkçamı gibi gelir getirici türlerle bu vatandaşlarımızı yerinde kalkındırmaktır' ifadelerini kullanan Eroğlu, projeyle atıl durumda olan bozuk ormanları verimli hale getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Kaynak: AA