Çanakkale Şehitlerini 'Mektup' İle Yad Ettiler

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Yazarlar ve Şairler Topluluğu, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılını, 'Mektubunuz var' etkinliği ile kutladı.

Topluluk, kutlamalar kapsamında, Çanakkale savaşında cephede yüzbaşı olarak görev yapan Mehmet Tevfik’in ailesine göndermiş olduğu son mektubun nüshalarını öğrenci ve personele dağıttı.

Yazarlar ve Şairler Topluluğu Başkanı Betül Özbal, gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Çanakkale ruhunu bir nebze de olsa yaşatmak adına böyle bir etkinlik düzenledik. Çanakkale'nin geçilemez olduğunu kanıtlayan yaşlısı, genci, çocuğu herkesin birlik olduğu bu savaşta, şehit ve gazilerimizin ruhları şad, mekanları cennet olsun. Yazarlar ve Şairler Topluluğu olarak şehit ve gazilerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz. Bizler bu vatanda ve bu topraklarda onların sayesinde yaşıyoruz. Onlara borçluyuz. Onlara minnet duygularımızı bu şekilde ifade etmek istedik' diye konuştu..

- Yüzbaşı Mehmet Tevfik’in son mektubu:

'Elveda sevgili babacığım ve valideciğim. Sebeb-i Hayatım, Sevgili peder ve Valideme! Arıburnu'nda ilk girdiğim müthiş muharebede sağ yanımdan müthiş bir İngiliz kurşunu geçti. Hamdolsun kurtuldum. Fakat bundan sonra gireceğim muharebelerden kurtulacağıma ümidim olmadığından bir hatıra olmak üzere, şu satırları yazıyorum. Hamd-ü senalar olsun cenab-ı Hakk’a ki, beni bu rütbeye kadar ulaştırdı. Yine mukadderat-i İlahiye olarak beni asker yaptı. Sizde ebeveynim olmak dolayısıyla, beni vatan ve millete hizmet etmek için nasıl yetiştirmek lazımsa öyle yetiştirdiniz… Sizlere çok teşekkür ederim. Şimdiye kadar milletin bana verdiği parayı bugün hak etmek zamanıdır. Vatanıma olan mukaddes vazifemi yerine getirmeye çalışıyorum. Şehitlik rütbesine kavuşursam, Cenab-ı Hakk’ın en sevimli kulu olduğuma kanaat edeceğim. Asker olduğum için, bu her zaman bana pek yakındır. Sevgili babacığım ve valideciğim, göz bebeğim olan zevcem Münevver ve oğlum Nezihciğim önce Cenab-ı Hakk’ın sonra sizin himayenize bırakıyorum… Bana hakkınızı helal ediniz. Ruhumu şad ediniz. Refikama yardımcı olunuz. Hepiniz her gün beş vakit kılınız. Ruhuma fatiha okuyarak beni sevindiriniz… Elveda, elveda, cümlenizi Cenab-ı Hakk’a tevdi ve emanet ediyorum. Ebediyen Allah’a ısmarladık. Sevgili babacığım ve valideciğim. Oğlunuz Mehmet Tevfik 19 Mayıs 1331 (1915)'

Kaynak: AA