Konut Hesabı Yönetmeliği Resmi Gazete'de

Konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan Türk vatandaşlarına, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20'sine kadar devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı 15 bin lirayı geçemeyecek Söz konusu hesap, bankaların yurt içi şubelerinde Türk lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Katılımcı birden fazla konut hesabı açtıramayacak Hesaba ödemeler aylık veya üç aylık olarak düzenli şekilde yapılacak, düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak

Konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan Türk vatandaşlarına konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20'sine kadar devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı 15 bin lirayı geçemeyecek.

Kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmayı amaçlayan 'Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik' Resmi Gazetede yayımlandı.

Buna göre konut hesabı bankaların yurt içi şubelerinde Türk lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Konut hesabı ortak hesap olamayacak. Katılımcı birden fazla konut hesabı açtıramayacak. Konut hesabı katılımcı tarafından başka bir bankaya taşınamayacak.

Konut hesabının açıldığı tarihte tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı ve yapı kullanma izin belgesini haiz müstakil tapu sahipleri adına konut hesabı açılamayacak. Banka, başvuru hesabının konut hesabı açılmasına engel bir durumun bulunmadığını Tapu ve Kadastro Paylaşım sistemi üzerinden tespit edecek. 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından konut hesabı açılabilecek. Konut hesabına bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek ve bu tutar 30 bin lirayı geçemeyecek.

Banka, konut hesabı açmak isteyenlere, hesap açma kararını etkileyebilecek hususlar hakkında bilgi verecek.

- Ödeme planı nasıl olacak?

Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya üç aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak.

Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak. Ödemelerin üç aylık ödeme planına göre yapılması durumunda aylık alt ve üst sınırların üç katı geçerli olacak. Düzenli ödemeler, alt ve üst sınırlar çerçevesinde farklı tutarlarda olabilecek. Katılımcılar ilgili ay veya üç aylık dönem içerisinde toplamda üst sınırı geçmeyecek şekilde birden fazla ödeme yapabilecek. Katılımcı aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde en fazla üç defa, üç aylık ödeme planını seçmesi halinde de bir dönem içerisinde en fazla bir defa ödemeye yapmayabilecek.

Bir dönem içerisinde konut hesabından en fazla iki defa çekim hakkı tanınacak. Şartların ihlali durumunda konut hesabına devlet katkısı ödenmeyecek ve hesap konut hesabı statüsünden çıkartılacak.

- Devlet katkısına konu olan konutlar

Kat mülkiyeti tapusu olan, kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma için belgesi bulunan konutlar ile konut nitelikli yapı kullanma için belgesi bulunan müstakil taşınmazlar devlet katkısına konu olabilecek. Devre mülklere devlet katkısı ödenmeyecek.

Konut edinim tarihi, katılımcı tarafından yurt içinde ilk ve tek konutu olması koşuluyla, tamamı kendi adına kayıtlı; kat mülkiyeti tapusu olan konut için konutun satış yoluyla tapuya tescil tarihi olarak belirlenecek.

- Birikimin yüzde 20’sine kadar azami 15 bin lira devlet katkısı

Katılımcının devlet katkısına hak kazanabilmesi için 'Türk vatandaşı olması, 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması, konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması' gerekiyor.

Katılımcının devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren başka bir konut edinmemiş olması ve konut edinim tarihini müteakip 6 ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvurma gerekliliği de şartlar arasında yer alıyor.

Devlet katkısının hesaplanmasında konut edinim tarihindeki birikim esas alınacak.

Devlet katkısı tutarı, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sini ve azami 15 bin liraya geçemeyecek.

Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmeyecek. Devlet katkısı katılımcı tarafından konut hesabına yapılan düzenli ödeme süreleri şöyle hesaplanacak:

'- Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 - 47 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15’i olacak ancak ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemeyecek.

-Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 - 59 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18’i olacak ancak ödenecek tutar 14 bin lirayı geçemeyecek.

-Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20’si olacak ancak ödenecek tutar 15 bin lirayı geçemeyecek'

- Ödemelere ilişkin esaslar

Devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak ve hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.

Katılımcı konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat edecek. Banka, Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden katılımcı bilgilerinin kontrolünü sağlayacak. Banka, ay içerisinde yapılan devlet katkısı ödeme başvurularını kontrol edecek ve takip eden ayın ilk 10 iş günü içerisinde tek liste halinde Bakanlığa iletecek.

Bakanlık söz konusu bilgileri bankalardan elektronik ortamda da istemeye yetkili olacak. Bakanlık, bankalar tarafından gönderilen belgelerin ulaşmasını takip eden 10 iş günü içerisinde, ilgili bilgi ve belgeleri kontrol edecek ve devlet katkısının konut hesabının bulunduğu bankaya aktarılmasını sağlayacak. Katılımcıya sadece tek konut hesabı için devlet katkısı verilecek. Birden fazla konut hesabı açılması durumunda hesaplar birleştirilemeyecek ve katılımcının devlet katkısı için başvurduğu ilk hesaba devlet katkısı ödenecek. İlk konut hesabı için yapılan devlet katkısı ödemesi azami tutara ulaşmamış dahi olsa diğer konut hesaplarına herhangi bir ödeme yapılmayacak.

- 6 ay sonra yürürlükte

Konut hesaplarının ve devlet katkısı ödemelerinin denetimi, bilgi sistemleri dahil, Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak.

Yönetmelik kapsamındaki tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Bankaların konut hesabına ilişkin reklam, ilan ve benzeri duyurularında konut hesabı ifadesini kullanmaları zorunlu olacak.

Yönetmelik, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
Kaynak: AA