Konut Hesabı Ve Devlet Katkısının Detayları Belirlendi

Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmeliğin detayları Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, banka ile katılımcı arasında sözleşme düzenlenecek hesap açılışında birden fazla konut hesabı açılamayacak ve hesaplar başka bir bankaya taşınamayacak.

Konut Hesabı Ve Devlet Katkısının Detayları Belirlendi
Kendine ait konutu olmayanların ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmak için açılacak konut hesabı ile devlet katkısına ilişkin esaslar Resmi Gazete’de yayımlandı. Bakanlar Kurulu kararına göre, konut hesabı bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Banka ile katılımcı arasında sözleşme düzenlenecek hesap açılışında birden fazla konut hesabı açılamayacak ve hesaplar başka bir bankaya taşınamayacak.

ÖDEMELERDE AYLIK VE 3 AYLIK DÜZENDE YAPILACAK

Ödeme planı aylık veya 3 aylık olarak konut hesabı sözleşmesinde belirlenecek. Ödeme planı katılımcının talebi üzerine dönem başlarında yeniden düzenlenecek.18 yaşından küçüklere veli veya vasisi tarafından konut hesabı açılabilecek. Hesaba bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek. Bu tutar 30 bin TL’yi geçemeyecek. Konut hesabına aylık veya üç aylık olarak düzenli ödeme yapılacak. Ödemelere ilişkin alt sınır 250 TL, üst sınır ise 2 bin 500 TL olacak. Devlet katkısına konu olan konutların niteliklerinde kat mülkiyeti tapusu, kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar konut nitelikli yapı kullanma izin belgesi olan müstakil taşınmazlar

DEVRE MÜLKLERE DEVLET KATKISI ÖDENMEYECEK

Kat mülkiyeti ve kat irtifakı tapusu olan, yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar, konut nitelikli yapı kullanma izni belgesi olan müstakil taşınmazlar devlet katkısına konu olabilecek. Devre mülklere devlet katkısı ödenmeyecek. Devlet katkısının hesaplanmasında konut edinim tarihindeki birikim esas alınacak. Katkı tutarı, bu tarihteki birikimin yüzde 20’sini ve azami 15 bin TL’yi geçemeyecek. Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmeyecek. Katılımcının devlet katkısına hak kazanabilmesi için "Türk vatandaşı olması, 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması, konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması" gerekiyor. Katılımcının devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren başka bir konut edinmemiş olması ve konut edinim tarihini müteakip 6  ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvurma gerekliliği de şartlar arasında yer alıyor. Devlet katkısının hesaplanmasında konut edinim tarihindeki birikim esas alınacak. Devlet katkısı tutarı, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sini ve azami 15 bin liraya geçemeyecek. Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmeyecek.

Devlet katkısı katılımcı tarafından konut hesabına yapılan düzenli ödeme süreleri şöyle hesaplanacak:

"Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 - 47 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15’i olacak ancak ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemeyecek,

Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 - 59 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18’i olacak ancak ödenecek tutar 14 bin lirayı geçemeyecek,

Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20’si olacak ancak ödenecek tutar 15 bin lirayı geçemeyecek"

ÖDEMELERE İLİŞKİN ESASLAR

Devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak ve hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek. Katılımcı konut edinim tarihinden itibaren 6  ay içerisinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat edecek. Banka, Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden katılımcı bilgilerinin kontrolünü sağlayacak. Banka, ay içerisinde yapılan devlet katkısı ödeme başvurularını kontrol edecek ve takip eden ayın ilk 10 iş günü içerisinde tek liste halinde Bakanlığa iletecek. Bakanlık söz konusu bilgileri bankalardan elektronik ortamda da istemeye yetkili olacak. Bakanlık, bankalar tarafından gönderilen belgelerin ulaşmasını takip eden 10 iş günü içerisinde, ilgili bilgi ve belgeleri kontrol edecek ve devlet katkısının konut hesabının bulunduğu bankaya aktarılmasını sağlayacak. Katılımcıya sadece tek konut hesabı için devlet katkısı verilecek. Birden fazla konut hesabı açılması durumunda hesaplar birleştirilemeyecek ve katılımcının devlet katkısı için başvurduğu ilk hesaba devlet katkısı ödenecek. İlk konut hesabı için yapılan devlet katkısı ödemesi azami tutara ulaşmamış dahi olsa diğer konut hesaplarına herhangi bir ödeme yapılmayacak. Konut hesaplarının ve devlet katkısı ödemelerinin denetimi, bilgi sistemleri dahil, Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak.  Yönetmelik, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
Kaynak: İHA