Yaban Güzelleri, Fotokapan Objektifinde

Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, fotokapanlara yansıyan yaban hayvanlarının fotoğraflarını paylaştı. Yılmaztürk, fotokapanlar sayesinde Akdeniz Bölgesi’ndeki yaban hayvanlarının varlığını gördüklerini ve sürpriz hayvanlarla karşılaşıldığını ifade etti.

Yaban Güzelleri, Fotokapan Objektifinde
Fotokapanların kamufle edilerek, belirlenen noktalara konulduğunu ve fotokapanlar sayesinde kaçak av yapan avcıların yakalandığını da anlatan Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, "Bilindiği gibi Bölge Müdürlüğümüz, Isparta, Burdur ve Antalya illerinde görev yapmaktadır. Görevlerimizin bir tanesi de yaban hayatı, yaban hayvanlarını korumak ve ülkemizin av turizmine katkı sağlamaktır. Bölge Müdürlüğü olarak, son yıllarda standart illerde avcılıkla mücadele yapmamızın yanında teknolojiden de faydalanarak, son üç yıldır belli bir sistemle artarak bir şekilde devam ediyor. Bu teknolojide kullandığımız araçların bir tanesi de fotokapandır. Fotokapanın birçok çeşidi var. Siyah beyaz kayıt yapan, renkli video kaydı yapan, kaydı SMS olarak gönderen, uydu sistemini kullanan her birinden amaca göre kullanıyoruz" dedi.

YABAN HAYVANLARI FOTOKAPANLA GÖZLEMLENİYOR

Fotokapanlar sayesinde yaban hayatının gözlemlendiğini ve literatürde bulunmayan türlerin fotokapan objektiflerine yansıyıp, onları literatüre eklediklerini ve kaçak av olaylarını yakaladıklarını ifade eden Bölge Müdürü Yılmaztürk, "Fotokapanları kullanış amaçlarımız biraz farklı. Yaban hayatı gözlem, bölgemizde bizim literatürlerimize girmeyen yaban hayvanı var mı, onları izliyoruz. Ayrıca yaban hayatı envanterinde kullanıyoruz. Bir de kaçak av ve unsurlarını izlemek ve bunlar hakkında yasal işlem yapmak ve caydırıcı olarak kullanmak için araç olarak da kullanıyoruz" diye konuştu.

KAÇAK AVCILAR FOTOKAPANA YAKALANIYOR

Avlaklara yerleştirilen fotokapanlar sayesinde kaçak avcılığın önüne geçtiklerini ve kaçak av yapan avcılara büyük miktarlarda para cezası kesildiğini ifade eden Bölge Müdürü Yılmaztürk, "Geçtiğimiz günlerde Isparta Sütçüler civarında SDÜ Orman Fakültesi ile birlikte çalıştığımız bir fotokapan izleme sistemine yaban keçisini vuran kaçak avcılar, fotokapanın görüş mesafesine girdi ve video kaydı alındı. Video kaydını aldıktan sonra jandarma ile işbirliği yaparak, kimlik tespiti yaptık. Bunun neticesinde tazminat ve diğer cezalarla birlikte yaklaşık 20 bin TL’lik bir ceza kesildi. Yine Burdur ilinde MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi ile birlikte çalışıyoruz. Antalya’da Ormancılık Araştırma Enstitüsü ile birlikte çalışıyoruz. Fotokapanı yaygın bir şekilde kullanıyoruz. Buna en etkili bir çalışmamız da geçtiğimiz yıl Antalya’ya bağlı Kemer ilçesinde oldu. Orada yaban hayatı ile ilgilenen bir turizmci bize yardımcı oldu, özellikle izleme konusunda. Kemer tarafındaki yerel basın da bize destek oldu. Caydırıcı bir çalışma yaptık. Şu anda Kemer tarafından kaçak avcılığı çok az seviyeye indirdik" dedi.

KIRIK ARAZİLERİ HAVA ARAÇLARIYLA TAKİP EDECEKLER

Fotokapanların yanında hava araçları satın alarak, kırık arazilerdeki yaban hayatını tüm detaylarıyla izleyeceklerini açıklayan Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, "Hava araçları üzerine araştırma yapıyoruz. Birkaç tane hava aracı satan veya aracı firmalarla görüştük. Teknik şartnamelerde anlaşamadığımız konular var, aracın sigortası ve ender konular var. Özellikle kırık arazilerde Akseki köyü gibi zor arazilerde hava araçlarını kullanacağız. Çünkü hızlı bir şekilde giderek, alanı tarıyor. Çok caydırıcı olacağına inanıyorum, bölgemiz yaban keçisi açısından hem Antalya ili Gidengelmez Dağları hem de Isparta ili Sütçüler köyü Kuzdere mevkisinde yaban keçisi açısından bol miktarda var. Kaçak avcılar teknolojiyi çok iyi kullanıyorlar ve çok pahalı araçlar kullanıyorlar. Biz de onlarla mücadele etmek için aynı teknolojiyi kullanmak zorundayız. Bu konularda araştırmalarımızı yapıyoruz ama geldiğimiz mesafe küçümsenecek değildir, epey bir mesafe kat ettik.

EKİPLER 7/24 GÖREVDE

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ekiplerinin mesailerinde özveriyle çalıştığını ve son sistem araç parkuruna sahip olduklarını dile getiren Bölge Müdürü Yılmaztürk, "Ekiplerimiz 7/24 arazidedir. Bazen saat 18.00’de çıkarlar, bazen de gece 24.00’de çıkarlar. İlgili şube müdürü veya şeflerin kontrolündedir. Araçlarımız araziye uyumludur hatta araçlarımızda kamera kayıt sistemi de vardır. Olay olduğu gibi delil olarak yargıya taşınır" diye konuştu.

YABAN GÜZELLERİ FOTOKAPANA YANSIYOR

Yaban hayatının hareket halindeki tüm varlıklarının fotokapanlara yansıdığını belirten Yılmaztürk, bazen hayvanların fotokapanlara çok yaklaştığını, bazılarının fark ederek kokladığını söyleyerek, güzel kayıtlar elde ettiklerini ifade etti.

Fotokapanlara ayrıca ihtimali olmayan ya da neslinin tükendiği düşünülen hayvanların yansımasına sevindiklerini anlatan Yılmaztürk, "Yaban hayatı sadece kaçak avcılığı engellemek değildir. Farkındalık yaratmaktır. Yaban hayatının davranış ve sosyolojisini bilmemiz gerekir çünkü onları korumamız ve kontrol etmemiz açısından bunlara dikkat etmemiz gerekir. Yaban hayatı bir yerde gösterdiği davranışı, başka bir yerde göstermeyebilir. Onun için o bölgedeki yaban hayatını en iyi şekilde izlememiz için fotokapanlar katkı sağlıyor. Hatta bu bölgede yaşamasına ihtimal vermediğimiz hayvanları görüyoruz, hatta yok olduğunu sandığımız hayvanları görüyoruz. Gerçekten çok sevindiricidir. Bazen bunu basınla pek paylaşmıyoruz, korumamız gerektiğini düşünüyoruz. Teknolojiyi bol miktarda kullanmayı düşünüyoruz. Üniversitelerimize desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

KATLİAM GİBİ AVCILIĞA 2 İLA 5 YIL HAPİS CEZASI

Bölge Müdürü Yılmaztürk, kaçak avcılıkta hapis cezası verildiğini de kaydetti.

Katliam gibi ya da neslini tüketecek şekilde av yapanlara 2-5 yıla kadar hapis cezası getirildiğini de söyleyen Bölge Müdürü Yılmaztürk, "Kaçak avcılık 4915 Sayılı mevzuatına göre Kabahatler Kanunu’na giriyor. Genellikle vurduğu hayvana göre yaban keçisi 12 bin TL. Diğer hayvanların belli bir cezası var, her yıl değişiyor ama bir türün katledildiği bu kuş olur, yaban keçisi olur, fazla miktarda oradaki habitatını yok edecek şekilde bir katliam yapılmışsa bunu gene ilgili kanun 4915 Sayılı Kanunun 21. Maddesinin son fıkrası gereğince 2 ile 5 yıl hapis cezası var. Kaçak avda kullanılan özellikle pompalı tüfek, makineli tüfek dediğimiz, iki takoz koymamışsa en fazla bizim av tüfekleri çifte dediğimiz iki fişek atabilir, fazla atanlar ise illegal ve yasak avlanma şeklidir. Araçlara el koyuyoruz, genel olarak bu cezalar caydırıcı oluyor. Özellikle kullanılan silahların çok pahalı olması, bu silahlara el konulması tazminattan daha caydırıcı oluyor ve bu konuda da Av Kulüplerine bilinçlendirme konusunda eğitimler verdik. Hemen hemen iyi bir noktaya getiriyoruz çünkü Avcı Bilgi Sistemi’ne başladık. Onunla hem avlakları kullanma politikasını getirdik. Bu konuda av kulüpleri de kendi kaynaklarının yok edilmesi konusunda daha duyarlı çalıştıkları için onlar da kendi bölgelerinde yanlış davranan, kaçak av yapan arkadaşlarını ihbar ediyorlar, onlar da caydırıyor, biz de caydırıyoruz. İki defa kaçak avcılıkla yakalanan bir kişinin de av ruhsatı iptal oluyor ve bir daha verilmemek üzere men ediliyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA