Brezilya'da Eski Devlet Başkanı Lula Da Silva'ya Rüşvet Suçlaması

Lula da Silva, bir inşaat şirketinden rüşvet almakla suçlandı.

Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Petrobras yolsuzluk skandalına ilişkin yürütülen soruşturma çerçevesinde rüşvet almakla suçlandı.

Petrobras soruşturmasını yürüten savcılar, daha önce de Petrobras soruşturmasında suçlamalara maruz kalan Lula da Silva'nın Odebrecht isimli inşaat firmasından rüşvet aldığını ileri sürdü. Savcılar, Odebrecht'in Brezilya'nın devlete ait petrol şirketi Petrobras'tan 8 ihale almak için Lula da Silva'ya rüşvet verdiğini iddia etti.

Brezilyalı savcılar, Lula da Silva'nın 75 milyon real (22,1 milyon dolar) rüşvet aldığını ve bu parayla iki taşınmaz sahibi olduğunu öne sürdü.

Lula da Silva'nın avukatları, müvekkilinin suç işlemediğini, tüm suçlamaların 'hayal ürünü' olduğunu söyledi.

Lula da Silva da suçlamaların kendisinin itibarını zedeleyerek, 2018'de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine katılmasını engellemek amacı taşıdığını savundu.

Ülkede yapılan anketler, Lula da Silva'nın 2018'de düzenlenecek devlet başkanlığı seçiminde aday olması durumunda kazanma ihtimali yüksek isimlerden biri olacağına işaret ediyor.

Hakimin suçlamaları inceleyerek Lula da Silva'nın yargılanıp yargılanmayacağına karar vermesi gerekiyor.

Brezilya'da 2003-2011 arasında devlet başkanlığı görevini yürüten Lula da Silva hakkında para aklamak için ülkenin önde gelen inşaat şirketlerinden OAS'den gizlice bir daire satın almak suçlamasıyla mart ayının ilk yarısında dava açılmıştı.

Lula da Silva'ya yöneltilen diğer yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili gelecek yılın başlarında bir mahkeme kararı verilmesi bekleniyor.

Geçen yıl mart ayında başlatılan Petrobras soruşturması kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Bu süreçte Petrobras'ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa, 7,5 yıl hapse mahkum edilirken, eski Devlet Başkanı Lula da Silva, mart ayı başında soruşturmaya dahil edilmişti.
Kaynak: AA