ABD, Çin'in Güney Çin Denizi'ni Kapatmasına İzin Vermeyecek

ABD'nin Pasifik Filosu Komutanı Harris: 'Uluslararası suların tek taraflı olarak kapatılmasına izin vermeyeceğiz'.

MELBOURNE – Amerika Birleşik Devletleri’nin Pasifik Filosu Komutanı Amiral Harry Harris, ülkesinin Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleri konusunda gerektiğinde Çin'e karşı koyacağını söyledi.

Avustralya’nın Sydney kentindeki Lowy Enstitüsü’nde konuşan Amiral Harris, 'Güney Çin Denizi'ndeki yapay adalarda kaç tane üs inşa edildiğine bakılmaksızın uluslararası suların tek taraflı olarak kapatılmasına izin vermeyeceğiz.' dedi.

SkyNews’de yer alan haber göre, bölge ülkelerinin Güney Çin Denizi'nde uluslararası deniz trafiğine konu olan alanlarda serbest dolaşım özgürlüğüne katılmaları gerektiğini fakat buna da her ülkenin kendisinin karar vermesi gerektiğine işaret eden Harris, 'Ben dahil hiç kimse çatışma istemiyor. Açıkçası paylaştığımız güvenlik sorunlarını beraberce halletmek için iş birliğini tercih ediyor ve öneriyorum. Elimizden geldiğince iş birliği yapacağız. Fakat mecbur kaldığımızda da karşı koyacağız.' ifadelerini kullandı.

Çin’in, Güney Çin Deniz’indeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına başta ABD olmak üzere bölge ülkeleri karşı çıkıyor. Filipinler, konuyu Lahey’deki Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne taşımıştı. Lahey'deki mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda, Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek, Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Ancak Çin 'mesnetsiz’’ olarak tanımladığı kararı kabul etmiyor. Brunei, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam bölgede hak iddia ediyor.
Kaynak: AA