'Taş Mektep' Yıllara Meydan Okuyor

RAMAZAN DOĞAN - Kütahya'da uzun yıllar askeri kışla, yatılı yurt ve okul olarak hizmet veren "taş mektep" yıllara meydan okuyor.

Atatürk'ün 24 Mart 1923'te geldiği Kütahya'da, içerisindeki bir odada öğretmen ve öğrencilerle sohbet ettiği "taş mektep", günümüzde Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine hizmet veriyor.

Lisenin müdürü Mehmet Akçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "taş mektep" olarak bilinen tarihi binanın yapımına 1884 yılında Mutasarrıf Tevfik Paşa zamanında başlandığını, Mutasarrıf Haşim Paşa'nın gayretleriyle de 1890 yılında tamamlandığını hatırlattı.

Akçay, binanın kentin en eski eğitim öğretim merkezlerinden biri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"125 yıllık bir bina olan taş bina zaman içerisinde değişik amaçlar için kullanılmış. Mektep, yatılı okul, askeri kışla ve okul ile sağlıkla ilgili birimler amacıyla kullanılmış. 24 Mart 1923 yılında da Mustafa Kemal Atatürk okulumuzu ziyaret etmiş ve günümüzde okul müzesi olarak kullanılan ve o zamanın öğretmenler odası olan salonda öğretmen ve öğrencilerle sohbet etmiştir. Atatürk, bu bina içerisinde öğretmen ve öğrencilere öğütler vererek eğitim alanında onlara yol göstermiştir."

Taş binada zaman içerisinde meydana gelen yıpranmaları Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan alınan izinlerle aslına uygun olarak onarmaya çalıştıklarını anlatan Akçay, yapının korunması için ellerinden gelen gayreti sarf ettiklerini, öğrencileri de bu yönde her zaman uyardıklarını belirtti.

- Taş bina içerisindeki müze ile de dikkat çekiyor

Akçay, taş binanın, içerisinde oluşturulan, adeta okulun ve kent tarihine ışık tutan müzesi ile de dikkati çektiğini aktardı.

Müzenin geçmişi gerçek manada anlatan tarihi bir belge, bir vesika niteliği taşıdığını ve kendilerine teslim edilmiş bir emanet olduğunu vurgulayan Akçay, "Bundan sonraki dönemlerde bu müze, milletimize faydalı olacak. Müzemizi, ziyaret edenlere açıyoruz. Burada bulunan eserlerle ilgili ziyaretçilere bilgiler veriyoruz. Okulun mezunları ve burada görev yapmış emekli öğretmenler tarafından daha çok ziyaret edilen müzemizde ziyaretçilerimiz anılarını tazeliyorlar. Biz de bu şekilde eskileri yaşatmış oluyoruz" dedi.

Tarihi zenginliği bulunan bir binada görev yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Akçay, geçmiş kültürü yeni nesle aktarma gayretinde olduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA