Kuş Cennetinin Gönüllü Tanıtıcısı Oldu

Türkiye'nin Ramsar Sözleşmesi ile korunan ender sulak alanlarından Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ni tanıtmak için mücadele eden Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı ve amatör fotoğrafçı Ömer Çetiner, çektiği fotoğraflardan oluşan ve 2008 yılından her yıl kendi imkanlarıyla bastırdığı 5 bin takvimi, yurtiçi ve dışına göndererek, kuş cennetinin gönüllü tanıtımını yapıyor.

Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir'in ve Mucur ilçesinin olmazsa olmazı kuş cennetinin 168 kuş türünün uğrak yeri olduğunu söyledi.

Kendisinin de Seyfe köyünde doğup büyüdüğünü aktaran Çetiner, hem bu özelliği hem de doğayı çok sevmesi nedeniyle tanıtım işini kendisine bir görev olarak benimsediğini belirtti.

Çetiner, 2008 yılından beri her yıl 50 ile 100 bin arasında fotoğraf çektiğini, bunlar arasından seçtikleriyle yaptığı takvimi ücretsiz dağıttığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Seyfe Gölü'nden her yıl 50 ile 100 bin arasında fotoğraf çekiyorum. Takvimde kullandığım fotoğraf 100'ü bile geçmiyor. İnce eleyip sık dokuyarak takvim için fotoğraf seçmek bile bana ayrı bir zevk veriyor. 9 yıldır tanıtım amaçlı masa takvimi yapıyorum. 2008 yılında başladım. Hepsi Seyfe Gölü'nde çekilen sadece bana ait fotoğraflar. Dostlarımın ufak destekleri hariç tamamen kendi sponsorluğumda çıkan bir takvim. Bazı dostlarım araştırma yapmış, dünyada örneği yokmuş. Ben de diyorum ki acaba dünyada tek mi? Maddi manevi olarak beni çok yoruyor ama her yılın sonunda bana 'takvimimiz nerede kaldı?' demeleri beni çok mutlu ediyor ve bana şevk veriyor."

- Değişmeyen tek fotoğraf Mevlana Çiçeği

Her yıl takvimlerindeki karelerin değiştiğini ancak aralık ayındaki fotoğrafın 9 yıldır aynı kaldığını anlatan Çetiner, bunun da "Mevlana Çiçeği" adını verdiği semazene benzeyen sütleğen fotoğrafı olduğunu dile getirerek, "2007 yılında UNESCO'nun Mevlana Yılı ilan ettiği sene çektiğim semazen figürlü sütleğen resminin benzerini bir daha çekemedim. Onun dışındakiler o yıl çektiğim fotoğraflar" dedi.

- Her yıl 5 bin adet bastırıyor

Her yıl yaklaşık 5 bin takvim bastırıp dağıttığını belirten Çetiner, maliyetinin yıllık 12 bin lirayı geçtiğini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Takvimimiz büyük bir ilgi görüyor. Yurt içi ve dışında birçok yere ulaşıyor. Burada PTT yetkilileri de amacımın tanıtım olduğunu bildikleri için en düşük miktardan ücretlendiriyorlar. Geçen yıl sadece kargo ve postaya 2 bin lira ödedim. Bu beni maddi olarak zorlasa da mutlu ediyor. Her yıl yaklaşık 5 bin adet bastırıyorum. Yüzde 10 civarını yurt dışına, yüzde 25'ini Türkiye'nin çeşitli illerine gönderiyorum. Geri kalanını da Kırşehir'de dağıtıyorum. Burada, resmi dairelere gittiğinizde hep benim takvimlerimi görürsünüz."

Kaynak: AA