Filistin Dışişleri Bakanı Maliki Açıklaması

'Afrika ile ilişkiler korunması gereken gerçek bir hazine'.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Afrika ülkeleri ile ilişkilerin devamının çok önemli olduğunu belirtti.

Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi zirvesine katılmak üzere Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bulunan Maliki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afrika ülkeleri ile ilişkilerin korunması gereken gerçek bir hazine olduğunu ifade etti.

Afrika ile köklü ilişkileri bulunduğunu kaydeden Maliki, 'Filistin halkının Afrika halkı ile ilişkileri dünyanın diğer kıtaları ile olandan farklı. Afrika'nın da Filistin davasındaki tutumu sabittir' dedi.

Filistin'in özellikle tarım teknikleri konusunda tecrübe paylaşımı ile Afrika'nın tüm ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmek istediğini belirten Maliki, Filistin'in Afrika ile eskiye dayanan ilişkileri olduğunu vurgulayarak, 'Bu zirveye katılmamız da Afrika ile olan ilişkilerimize dair şükranımızın bir ifadesidir. Zirvenin gündeminde Filistin meselesinin yer alması da bu ilişkilerin bir göstergesidir' diye konuştu.

Maliki, Filistin'in ekonomik nedenlerden dolayı Afrika'da kapattığı büyükelçiliklerin açılması ve elçilik olmayan ülkelerde de yeni elçilikler açılması konusuna önem verdiğini vurguladı.

Etiyopya-Filistin ilişkilerine değinen Maliki, 'İlişkilerimiz güçlü ve daha güçlenmesi için çalışıyoruz. Etiyopya daima Filistin halkının mücadelesine, özgürlüğüne ve bağımsızlığına olan desteğini gösteriyor. Etiyopya ile iki ülke arasında işbirliğini derinleştirmek amacıyla yapılan anlaşmaların uygulamaya konulması için dışişleri bakanları düzeyinde bir ortak bakanlık komitesi oluşturulması konusunda anlaştık' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA