HDP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri belli oldu

HDP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın parti adına çalışmalarını yürüteceğini Meclis Başkanlığına bildirdi.

HDP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri belli oldu
HDP Grup Başkanvekilleri Çağlar Demirel ve İdris Baluken'in TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a anayasa uzlaşma komisyonu üyelerini bildirdiği açıklamada, 'Türkiye'nin 34 yıldır 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nin cunta ürünü olan anayasa ile yönetilmesi halklarımız açısından bir utanç kaynağıdır. Darbe anayasası ile Türkiye'de hukuksuz uygulamalar siyasi iktidarlar tarafından esas alınabilmekte, özgürlüklerin önüne çok sayıda engeller konabilmektedir. Nitekim içinden geçtiğimiz bugünlerde, ülkemizde, onlarca yurttaşımız bu hukuksuzluğa dayanılarak uygulanan siyasi iktidar pratikleri neticesinde yaşamını yitirmekte, ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirilmektedir' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

'Mevcut anayasanın bile yasaların uygulayıcısı konumunda olan hükümet ve devlet yetkilileri tarafından bizzat rafa kaldırıldığı bu dönemde, demokratik bir anayasa yapmanın koşulları oldukça güçtür. Fakat halklarımızın istediği demokratik bir anayasanın oluşturulmasına ve Türkiye'deki halklar ve kimlikler arasında yeni bir toplumsal sözleşmenin açığa çıkarılmasına en fazla ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçtiğimiz aşikârdır. Bu kapsamda, halklarımıza layık olan demokratik, sivil, eşitlikçi ve özgürlükçü yeni bir anayasanın yapılabilmesi için hızla ülkemizdeki çatışmalı sürecin sonlandırılması, demokratik tartışma/müzakere zemininin oluşturulması ve demokratik/eşitlikçi/özgürlükçü reformların hazırlanması gerekmektedir. Tüm bu görüşlerimiz doğrultusunda gerek 7 Haziran 2015 seçimlerinde gerekse de 1 Kasım 2015 seçimlerinde halklarımızın bizlere biçtiği misyon ve sorumluluğun gereği olarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda ezilen bütün halklarımızın temsiliyetiyle yer alacağız. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda Mardin Milletvekilimiz Sn Mithat Sancar, Adana Milletvekilimiz Sn Meral Danış Beştaş ve İstanbul Milletvekilimiz Sn Garo Paylan halklarımız ve partimiz adına çalışmalarını yürütecektir.'
Kaynak: İHA