Suriye Krizinin Çözümü İçin Müzakereler

Suriyeli muhaliflerin kurduğu Müzakere Yüksek Komisyonu, Cenevre müzakerelerinde üçüncü bir tarafın olmasını reddetti Komisyon Sözcüsü Ağa: 'Komisyon, Rusya'nın istediği üçüncü bir tarafın müzakerelerde yer almasını reddediyor' Müzakere heyeti üyelerinden Malih: 'Rusya'nın eli Suriye halkının kanına bulandı' 'PYD, Rakka ve Haseke köylerinde onlarca kişiyi öldürdü, keyfi tutuklamalar ve sürgünler yaptı. Bu katillerin müzakere masasında oturmaya ve muhalif olarak görülmeye hakkı yoktur'

Suriyeli muhalifler tarafından oluşturulan Müzakere Yüksek Komisyonu, İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılması planlanan müzakerelerde üçüncü bir tarafın olmasını kabul etmediklerini açıkladı.

Komisyon Sözcüsü Riyad Na'san Ağa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cenevre kentinde yapılması planlanan müzakereler için yalnızca kendilerinin uluslararası meşruiyete sahip olduğunu vurgulayarak, 'Komisyon, Rusya'nın istediği üçüncü bir tarafın müzakerelerde yer almasını reddediyor' dedi.

Müzakereler için komisyona hala davetiye ulaşmadığını ifade eden Ağa, bombardımanın durmasıyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) aldığı 2254 sayılı kararına rağmen Rusya'nın şu anki bombalamaların yüzde 90'ından sorumlu olduğunu söyledi.

Rusya'nın müzakerelerde üçüncü bir taraf dayatmasının arkasında, Esed rejiminin kalmasını isteyen kişiler olduğuna dikkati çeken Ağa, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin önümüzdeki iki gün içinde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Müzakere Yüksek Komisyonu ile görüşeceğini aktardı.

- 'Komisyon Suriye'deki muhalefetin yüzde 90'ını temsil ediyor'

Öte yandan müzakere heyeti üyelerinden Heysem Malih de Suriye muhalefetinin, 117 BM ülkesi tarafından tanınmasının yanı sıra Arap Birliği tarafından da 'Suriye halkının tek muhatabı' olarak tanındığını ve komisyonun Suriye'deki muhalefetin yüzde 90'ını temsil ettiğini dile getirdi.

Malih, Rusya'nın müzakereler için 'Üçüncü taraf' talebinin, yapay muhalefet olduğunu ve kartları yeniden kararak Beşşar Esed'in kalmasını amaçladığını kaydetti.

- 'Rusya'nın eli Suriye halkının kanına bulandı'

'Rusya'nın eli Suriye halkının kanına bulandı' diyen Malih, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında 'Suriye'deki sivilleri öldürmekten' uluslararası mahkemelerde soruşturma açmaya çalıştıklarını belirtti.

Rusya'nın müzakerelere dahil etmek istediği yapılardan birinin PYD olduğuna işaret eden Malih şunları kaydetti:

PYD, Rakka ve Haseke köylerinde onlarca kişiyi öldürdü, keyfi tutuklamalar ve sürgünler yaptı. Bu katillerin müzakere masasında oturmaya ve muhalif olarak görülmeye hakkı yoktur.'

Suriyeli muhalifler, iç savaşı diplomatik yollardan çözebilmek adına 9-10 Kasım'da Riyad'da düzenlenen toplantıda, rejimle müzakere için yüksek komisyon kurulması, Beşşar Esed'in, geçiş döneminin başlamasıyla birlikte yönetimi bırakması ve yeni yönetim kurumlarının oluşmasının ardından muhalif siyasi oluşumların feshedilmesi konusunda anlaşmıştı.

Suriyeli silahlı muhaliflerden 11, SMDK'dan 9, bağımsız 8, Suriye Ulusal Konseyi'nden (SUK) 6 kişinin yer aldığı Müzakere Yüksek Komisyonunun 17 Aralık'ta düzenlenen toplantısında başkanlığa eski Başbakan Riyad Hicab getirilmişti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, 25 Ocak'ta yapılması beklenen müzakereler hakkında bugün yaptığı açıklamada, 'Görüşmelerin çok kısa bir süre ertelenme ihtimali var. Davetiyeleri göndermek için taraflara etkisi olan ülkelerin ortak bir çizgide buluşmasını bekliyorum' demişti.

Kaynak: AA