- Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Çokyaşar Açıklaması

'Tek dertleri ekmek parası kazanmak olan, geçim sıkıntısı çeken ve yaşam mücadelesi veren vatandaşlarımızı bu yasak daha da zor durumda bırakmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, binlerce insanımızın mağduriyeti için çözüm üretmesini bekliyoruz'

Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği gereğince, yerel yönetimlerce uygulanan atık kağıt ve hurda toplanmasına dair yasağın, başta Romanlar olmak üzere binlerce kişiyi mağdur ettiğini öne sürdü.

Çokyaşar, yaptığı yazılı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin 8'inci maddesi uyarınca, çekçeklerle atık kağıt ve hurda toplayarak geçimlerini sağlayan vatandaşlardan belediyelerden izin belgesi almayanların atık toplayamayacak olmasının, kendilerini rahatsız ettiğini ifade etti.

Roman açılımıyla önemli aşamalar katedildiğini aktaran Çokyaşar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde Romanlar ile ilgili hazırlanan eylem planı kapsamında, bazı bakanlıkların Roman vatandaşlarla ilgili çalışmaları gerçekleştirilen bir süreçte, böyle bir yasağın konmasının binlerce insanı mağdur ettiğini dile getirdi.

Çokyaşar, açıklamasında şunları kaydetti:

'Tek dertleri ekmek parası kazanmak olan, geçim sıkıntısı çeken ve yaşam mücadelesi veren vatandaşlarımızı bu yasak daha da zor durumda bırakmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, binlerce insanımızın mağduriyeti için çözüm üretmesini bekliyoruz. Kağıt toplayarak, hurdacılık yaparak geri dönüşümden hayatlarını kazanarak geçinen vatandaşlarımızın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, İŞKUR aracılığıyla üreteceği projelerle belediyelerin geri dönüşüm firmalarında çalıştırılmalıdır.'
Kaynak: AA