Myanmar'da Etnik Gruplar Anayasa Değişikliği İstiyor

ANKARA – Myanmar’da etnik gruplar anayasa değişikliği talep ediyor.

Myanmar Times’ın haberine göre, etnik gruplar hükümet yetkilileriyle başkent Nay Pyi Taw'da devam eden görüşmelerde federalizmi öngören anayasa reformunu gündeme getirdi.

Görüşmelerde, eyaletlerden toplanacak vergilerin merkezi hükümet ve eyalet yönetimleri arasında paylaşımına dair ekonomik reform konusu da ele alındı.

'Birlik Barış Konferansı” adıyla ittifak kuran etnik gruplar, görüşmelerin ikinci gününde yaptıkları açıklamada, 2008 yılında kabul edilen anayasada değişiklikler yapılmadıkça Myanmar’ın gerçek bir federal siyasi yapıya sahip olmasının zor olduğunu belirtti.

Hükümetle ateşkes anlaşması imzalayan sekiz etnik gruptan biri olan Chin Ulusal Cephesi'nin sözcüsü Salai Lian Hmung, gerçek bir federal yapı için anayasada değişiklik yapılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Salai, anlaşmayı imzalayan sekiz etnik grubun, 'egemenlik hakkı, eşitlik, özerk yönetim, hakiki federal yönetim, demokrasi, insan hakları, çoğulcu parti sistemi, laik devlet ve etnik azınlıkların haklarının garantisi' gibi hususlara dair maddeleri hazırladığını kaydetti.

Hükümet adına görüşmelere katılan emekli albay ve iktidardaki Birlik Dayanışma ve Kalkınma Partisi'nin (USDP) üyesi U Myint Soe ise mevcut anayasanın federal devlet yapısını garanti eden maddeler içerdiğini savundu.

Beş gün sürecek konferans sonrasında nihai bir anlaşmaya varılması beklenmiyor. Görüşmelere, Ulusal Demokrasi Birliği Partisi (NLD) tarafından yeni hükümetin kurulmasından sonra da devam edilecek.

Myanmar 2011 yılından itibaren sivil yönetim tarafından yönetilmeye başlandı. NLD, 7 Kasım 2015 seçimlerini, oyların yüzde 80'ini alarak kazanmıştı. Geçen ekim ayında iktidardaki USDP, ayrılıkçı gruplarla ulusal düzeyde ateşkes anlaşması imzalamıştı.

Kaynak: AA