'Irak'ta, Ramadi'den Sonraki Hedef Felluce'

HAYDAR HADİ - Irak ordusunun, polis teşkilatı ve gönüllü birliklerin desteğiyle, ülkenin ikinci büyük Sünni kenti Ramadi'yi terör örgütü DAEŞ'ten geri almasının ardından, hedefinin Felluce'yi kurtarmak olduğu bildiriliyor.

Irak güvenlik güçlerinin, Enbar'ın kuzey ve doğu cephelerinde bulunan, Ramadi ile Felluce'yi birbirine bağlayan Ceziretü'l Halidiyye, ona bağlı Elbu-İsa, El-Sile ve El-Hamidiye bölgelerini DAEŞ'ten temizleyerek örgüt için stratejik öneme sahip Felluce'yi geri alma hedefine doğru yöneldiği belirtiliyor.

Enbar Vilayet Meclisi Güvenlik Komitesi Üyesi Barakat Raci el-İsavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Güvenlik güçlerinin Ramadi'den sonraki hedefi Felluce ve Hit'i geri almak. Bu güçler eğer Ceziretü'l Halidiyye'yi ele geçirir ve merkezi hükümet de bu konuda samimi davranırsa söz konusu bölgeler 10 ila 15 gün içinde kurtarılabilir" dedi.

Ramadi kent merkezinin Irak ordusu, terörle mücadele güçleri, Enbar yerel polisi ve aşiret güçlerince kontrol edildiğini söyleyen İsavi, Enbar vilayetinin tamamen geri alınmasından sonra Ramadi'nin, bölge sakinlerinden oluşan aşiret güçleri tarafından kontrol edileceğini dile getirdi.

- Ramadi, hayalet kente dönüştü

İsavi, yaşanan çatışmalar ve DAEŞ'in ardında bıraktığı yıkım sonucu çoğu kamu binası ve yerleşim yerinin kullanılamaz hale geldiğini, Ramadi'nin adeta hayalet kente dönüştüğünü ifade etti.

Ramadi'deki operasyonlar sırasında terör örgütü DAEŞ'in canlı kalkan olarak kullandığı ve kenti terk etmelerine izin vermediği sivillerin, Habbaniye bölgesine nakledildiğini aktaran İsavi, yaralı ve durumu ağır olanların da tedavi altına alındığını söyledi.

Enbarlı Arap Aşiretleri Sözcüsü Şeyh Sabah el-Humud da Ramadi'den sonraki hedefin Felluce olması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Ramadi'den sonra hedef Felluce olmalı. Fakat bundan önce Felluce ile Ramadi arasındaki Sufiyye, Elbubali, Elbuisa, Sola ve Filahat bölgesini militanlardan temizlemek gerekiyor. Böylece Felluce, batı ve güneybatıdan rahatça abluka altına alınıp kurtarılır."

Şeyh Humud, Felluce'ye giden tüm yolların kesilmesi halinde, terör örgütü DAEŞ militanlarının, Irak güçleri bölgeye girmeden bile kaçabileceğini savundu.

- "DAEŞ'e yardım edenler cezalandırılacak"

Enbar'ın DAEŞ tarafından ele geçirildiği sırada direniş gösterdiği gerekçesiyle yüzlerce mensubu infaz edilen Elbu Nemr aşireti lideri Şeyh Naim el-Guud ise terör örgütüne yardım ve yataklık edenlerin cezasız kalmayacağını belirterek, "Bölgedeki aşiretler, DAEŞ'e destek olan mensuplarını tespit ederek, gereken cezayı almaları için güvenlik güçlerine teslim edecek" diye konuştu.

Ramadi, 4 gün önce başlatılan operasyon kapsamında DAEŞ'ten geri alınmıştı. Kenti kaybeden DAEŞ, hala Musul vilayeti ve ona bağlı Telafer, Şirgat, El-Hadar, Kerkük'ün güneyinde Havice ve Riyad ile Enbar'a bağlı Felluce, Garma, Ceziretü'l Halidiyye (Halidiye Adası) Hit, Elbu Alvan, El-Sufiyye, El-Seccariyye, El-Bubali, Kaim, El-Sile, Elbu İse, El-Hamidiyye, Rawa Ana bölgelerini elinde bulunduruyor.

Kaynak: AA