Hoca Ve Hollande 'Esed'siz Suriye'de' Hemfikir

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile yaptığı görüşmede, Suriye'nin geleceğinde Esed'in olmayacağı görüşünde birleşti.

Birleşmiş Milletler (BM) 70. Genel Kurul çalışmaları dolayısıyla New York'ta bulunan SMDK Başkanı Hoca, BM Genel Merkezi'nde, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile bir araya geldi. Görüşmede iki lider, Esed'siz bir Suriye konusunda SMDK'yla hemfikir olduklarını belirtti.

- "Esed'in Varil Bombalarından Kaçmak" sempozyumu -

Hoca, BM'deki temasları çerçevesinde, "Esed'in Varil Bombalarından Kaçmak" başlıklı bir sempozyuma katıldı. Sempozyumda, Esed'in "hava kuvvetlerine dizginlemek için ve Suriye içinde güvenli bölgeler oluşturulması" üzerinde duruldu.

Burada konuşan Hoca, Suriye'deki sivil ölümlerin yüzde 95'inin rejimin sivillere yönelik acımasız uygulamalarından biri olan varil bombalarından kaynaklandığını dile getirdi.

Hoca, dünyanın burnunun dibinde soykırım gerçekleştiğini belirterek, komşu ülkelerde yaşayan 4 milyonda fazla Suriyeli sığınmacının bunu onayladığını kaydetti.

Uluslararası toplumun Ruanda ve Bosna soykırımından ders almadığını ifade eden Hoca, aynı yanlışların tekrarlandığını ve Suriye'de katliamı durdurmak için hiçbir şey yapılmadığını vurguladı.

Hoca ayrıca, sorumlulardan hesap sorulmaması ve BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarının uygulanamamasının "Suriye'de daha fazla ölüm" anlamına geleceğini anlatarak, sığınmacı krizinin bölgede büyük bir baskıya neden olacağını kaydetti.

-Güvenlik bölge oluşturulması-

"Güvenli bölge oluşturulması Suriye'de haftada 200 sivilin hayatını kurtaracak ve sığınmacıların sayısını düşürecek" diyen Hoca, bunun aşırılıkçılarla daha etkili mücadeleye yardımcı olacağını ve siyasi geçiş sürecini öngören Cenevre 1 Konferansı'nın başarıya ulaşma şansını artıracağını ifade etti.

Hoca, BM'ye ve uluslararası topluma yaptığı çağrıda ise İran, Hizbullah, Rusya ve DAEŞ dahil tüm yabancı güçlerin müdahalelerinin kınanması gerektiğini belirterek, Suriye'de kapsamlı bir siyasi çözüm için bu güçlerin Suriye'den çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA