Sağlıklı Bir Bayram İçin Beslenmenize Özen Gösterin

İç hastalıkları uzmanı Dr. Abbas Zülfüoğulları, bayram geleneklerine göre hazırlanan yemeklerin kırmızı et ağırlıklı olduğunu ve buna şeker tüketimi de eklendiğinde, ani tansiyon ve kolesterol yükselmeleri görülebileceğini belirterek, vatandaşlara bayramda sağlıklı beslenme alışkanlıklarından vazgeçmemeleri yönünde uyarılarda bulundu.

Sağlıklı Bir Bayram İçin Beslenmenize Özen Gösterin
Memorial Dicle Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Abbas Zülfüoğulları, Kurban bayramını sağlıklı geçirebilmek için önerilerde bulundu. Bayramda şeker ve tatlı ile ağır ve yağlı besinlerin fazla miktarda tüketildiğine dikkat çeken Zülfüoğulları, bu bilinçsiz tüketim ve ikramların, önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Aşırı tatlı tüketiminin, vücudun biriken fazla şekeri yakamaması, bunun yağa dönüşmesine ve kilo alımına neden olduğunu anlatan Zülfüoğulları, özellikle bayram gibi özel günlerde sağlıklı kişilerin bile yüksek tuz ve şeker oranına sahip yiyecekler ile yağlı besinleri yeterli miktarda tüketmeleri gerektiğini dile getirdi.

“AKRABA ZİYARETLERİNDEKİ İKRAMLARA DİKKAT”

Akraba ziyaretlerinde özellikle sürekli ilaç kullanmak zorunda olan kronik kalp, şeker ve tansiyon hastalarının dikkatli olması gerektiğine vurgu yapan Zülfüoğulları, “Tansiyon ilaçları her zamanki saatinde alınmalı, ikramlar tadımlık olmalı ve bu sayede ani tansiyon düşmesi ya da yükselmesi riski de ortadan kaldırılmalıdır. İdrar söktürücü ilaç kullanan hastalar da terleme ile fazla miktarda su kaybedecekleri için yeterli miktarda sıvı almaya ve su içmeye özen göstermelidir. Aşırı su kaybına bağlı tansiyon düşüklüğünde, yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Hastanın böyle bir durumda ilacını kesmeden doktoruna başvurması ve ilaç dozlarının yeniden düzenlenmesi gerekebilir”

“ŞEKER VE TUZ ORANI DENGESİ KORUNMALI”

Bayramda şeker içeriği yüksek olan meyve suları ya da gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, az demli çay, bitki çayları ve sıvı oranı yüksek meyvelerin tüketilmesini de öneren Zülfüoğulları, şunları kaydetti:

“Tuzun hazır gıdalarda koruyucu olarak kullanıldığını düşünüldüğünde kişi ne kadar fazla hazır gıda tüketiyorsa, o kadar çok tuz alıyor demektir. Tuz aynı zamanda kalp ve damar hastalığı olanları da ilgilendirir. Kalp sağlığını kötü etkileyecek kızartılmış, doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerden, kırmızı etten olabildiğince uzak durulmalıdır. Bayramda haşlama, ızgara ve fırında pişirilen besinlerin tercih edilmelidir. Yemeklerde sıvı yağlar tercih edilmelidir. Ayrıca fiziksel aktivitenin artırılması anlamında günlük yürüyüşler ve buna benzer fiziksel aktiviteler yapılmalıdır. Şehir dışına tatile gidecekler ve bayram ziyaretinde bulunmak isteyenler de günde en az 6 saatlik uyku ile vücudun ihtiyacı olan dinlenme saatini önemsemelidir.”
Kaynak: İHA