'Roman Açılımıyla İşsizlik Ve Eğitimdeki Sorunlar Çözülüyor'

Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, Türkiye'nin Roman politikalarının Avrupa ülkelerinin çok önünde olduğunu, istihdam ve eğitim alanında önemli projelerin uygulandığını bildirdi.

Çokyaşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 Mart 2010'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde gerçekleştirilen açılımla Türkiye'de Romanlar için çok önemli bir sürecin başladığını söyledi.

Bakanlıkların ve yerel yönetimlerin çalışmalarıyla  Roman politikasının yön kazandığına işaret eden Çokyaşar,  Romanların sivil toplum hareketlerinden sonra artık siyasi hareketlerin içinde de aktif rol almasının zamanının geldiğini vurguladı.

Çokyaşar, Romanların sorunlarının henüz tamamen çözüme ulaştırılmadığını, çalışmaların sürdüğünü söyleyerek, "Bu sorunların çözümü noktasında devlet destekli önemli projeler söz konusu. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Kısa zamanda çözülecek bir konu değil. Yılların geri kalmışlığını 5 yıl içerisinde atlatmak çok mümkün değil. Ayakları yere basan, doğru projeler hayata geçirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Kentsel dönüşümde, eğitimde ve istihdamda Romanların bazı sıkıntılarının devam ettiğini anlatan Çokyaşar, geçen 5 yıla bakıldığında önemli mesafenin kat edildiğini, bunun Roman açılımıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

Türkiye'de  Roman açılımı ve politikasının ciddi bir şekilde yürüdüğünü aktaran Çokyaşar, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki Roman politikası Avrupa'nın önündedir. Macaristan'a gittim, 'Beni bir Roman mahallesine götürün' dedim, götürmediler. Ama Avrupa'dan buraya bir komite geldi, bütün mahalleleri gezdirdik. Çünkü biz kendimize onlardan daha fazla güveniyoruz. Avrupa'nın Roman politikasında başlıkları koyuyorlar ama altı boş, içi boş. Ülkemizde özellikle istihdam ve eğitim alanında çok ciddi projelerin uygulanıyor. Roman açılımıyla bu sorunlar çözülüyor."

-"Projelerin haddi hesabı yok"

Çokyaşar, federasyon başkanı olarak Romanların tarafında olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"AK Parti hükümetinin getirmiş olduğu politikaların, eğer temsil ettiğimiz topluma faydaları olmamış olsaydı ben bugün bu sözleri söylüyor olmazdım. Romanların sorunlarının çözülmesi noktasında yaptığımız projelerin haddi hesabı yok. Doğru projeler, doğru bir şekilde destekleniyor. Bugün Romanların Türkiye'de önü çok açık. 1 Kasım'dan sonra çok daha yeni bir Roman politikasının hayata geçirilmesini bekliyoruz. Yeter ki bizim kardeşlerimiz samimiyetle bu davaya sahip çıksınlar. Kendilerini kim kandırmaya çalışıyorsa, onlara kanmasınlar. Geçmişte Romanların mahallelerine gelip mavi boncuk dağıtıp oyunu alıp 5 yıl gelmiyorlardı. Artık bu dönem bitti. Biz bunu sonlandırdık. Artık Romanlardan oy almak isteyenler, Roman vatandaşlara karşı önemli projeleri hayata geçirmeyi ve bunu ortaya koyacak bir iradeyi göstermeleri gerekiyor. "

Bundan sonra siyasi aktör olarak daha ciddi bir rol üstlenerek, Romanlara büyük bir hizmet getirme çabasında bulunmak isteğini ifade eden Çokyaşar,  "Roman politikasının, AK Parti hükümetiyle daha da güçleneceğini benim Roman vatandaşlarım bilsin. Bundan emin olsunlar. Ben kefilim. Onlar adına gerekirse hesap soracağım. AK Parti hükümetinin yapmış olduğu çalışmaların, bundan sonraki süreçlerde daha iyi olması için hep birlikte el ele olmalıyız" dedi.

Kaynak: AA