Arap Birliği 144. Dönem Dışişleri Bakanları Toplantısı

Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, ülkesindeki olayların gerekli kıldığı askeri çözüm yollarının "geçici" olduğunu, en iyi çözümün siyasi olduğunu belirtti.

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Arap Birliği 144. Dönem Dışişleri Bakanları Toplantısında konuşan Yasin, "Yemen'deki gelişmelerin ve sorunların gerekli kıldığı askeri çözüm yolları geçicidir. Siyasi çözüm en mükemmel yoldur" dedi.

Yasin, ülkesindeki duruma ilişkin olarak BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen 2216 sayılı karar temelinde siyasi ve barışçıl çözüm yolu, Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) girişimi ve Ulusal Diyalog Konferansı'nın sonuçlarının uygulanmasının, Yemen halkının beklentilerinin gerçekleşmesi ve barışçıl sürecin yeniden inşası için en mükemmel çözüm yolları olduğunun altını çizdi.

Şii Ensarullah (Husiler) hareketini her gün kadın ve çocukların da arasında bulunduğu masum sivillere yönelik katliam yapmak, ihtiyaç sahiplerine giden insani yardımları engellemek ve ülkenin alt yapısını bozmakla suçlayan Yasin, Koalisyon güçleri destekli Yemen ordusu ile halk direniş komitelerinin, ülkenin her bir köşesini Husiler ile devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçlerden temizlemek için büyük çabalar verdiğini aktardı.

BMGK'da nisan ayında kabul edilen 2216 sayılı kararda, Husiler ile Salih yanlısı güçlerden saldırılarını ve sivilleri öldürmeyi durdurup, kentlerden çekilmeleri istenmişti.

Bu gece sona ermesi beklenen Arap Birliği 144. Dönem Dışişleri Bakanları Toplantısında, "Filistin meselesi, Yahudi yerleşim birimleri inşası, İsrail'in Arap ülkelerinin su kaynaklarını ele geçirmesi, işgal topraklarındaki kalkınma ve İsrail'in ekonomik anlamda boykot edilmesi başta olmak üzere Suriye, Libya, Yemen, Sudan, Somali, Lübnan ile Irak'taki sorunlar ve Ortadoğu'nun nükleer silahlar başta olmak üzere her türlü kitle imha silahından arındırılması" gibi konular ele alınıyor.

Kaynak: AA