'Hatıralarda Zeki Müren' Konseri, Şehitler Nedeniyle Yapılmayacak

Mirasını, TSK Mehmetçik Vakfı ve TEV'e eşit olarak bağışlayan merhum sanatçı için her yıl düzenlenen, "Hatıralarda Zeki Müren" anma konseri, şehitler nedeniyle bu yıl yapılmayacak

İSTANBUL - Merhum sanatçı Zeki Müren'in ölümünün 19. yıldönümünde, geleneksel olarak Bodrum Antik Tiyatrosu'nda yapılan "Hatıralarda Zeki Müren" adlı anma konseri, yasal mirasçıları Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve TSK Mehmetçik Vakfı'nın ortak kararıyla bu yıl iptal edildi.

Sanatçının bu yıl Bursa'daki evi ve Bodrum'da adını taşıyan müzede öğle namazını müteakip mevlit okutularak anılmasına karar verildi.

TSK Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Emekli Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zeki Müren'in mirasının tamamını önce TEV'e bağışladığını, ölümünden 6 ay önce gördüğü bir rüya üzerine vasiyetini değiştirdiğini anlattı.

Büyükkantarcıoğlu, "Bizi arayıp, 'Bu sabah heyecanla uyandım. Denize süzülen bir beyaz martı gibi kendimi özgür hissediyorum. Sınırlarımızı koruyan Mehmetçiklerimiz için bağış yapacağım. Çok mutluyum' dedi. Sanatçımızın, Mehmetçik hassasiyetini TEV'le bir araya gelerek dikkate aldık. Ülkemizdeki acılı ortam ve yas nedeniyle konserleri ortak kararımızla iptal ettik. Yaşasaydı, çok üzülür ve kendisi de tüm konserlerini iptal ederdi" dedi.

Mehmetçik Vakfının bağışlarla halen 8 bin 900 asker ailesine yardım yapabildiğini söyleyen Büyükkantarcıoğlu, "Vefat durumunda vakfımız sadece 1. ve 2. derece mağdurlara yardım yapabiliyordu. Oysa yasaya göre 6 farklı maluliyet derecesi var. İmkanlarımız kısıtlıydı. Zeki Müren’in bağışıyla vakfımız 3. ve 4. derece maluliyeti olan Mehmetçiklerimizi de yardım sistemine dahil edebildi. Bu, Mehmetçik için çok önemli" dedi.

Büyükkantarcıoğlu, vatandaşlardan da şehitlerin ailelerine daha çok ulaşabilmeleri için kurban bağışlarını Mehmetçik Vakfına yapmalarını istedi.

TEV Genel Müdür Yardımcısı Güsel Bilal ise Zeki Müren'in hassasiyetlerini dikkate aldıklarını belirtti.

- Bağışlarla binlerce çocuk okutuluyor

Hayatını 24 Eylül 1996 yılında kaybeden sanatçı, mal varlığının yarısını TSK Mehmetçik Vakfına bağışlayarak, vakıf tarafından her yıl bir Mehmetçik ailesine bir defaya mahsus olmak üzere 42 bin lira bağış yapılmasını sağlamıştı.

Ayrıca, vakıf, birinci derecedeki bir gaziye aylık  bin 80 lira ve üniversite öğrencisi Mehmetçik çocuklarına da aylık 720 liraya kadar burs verirken, Müren'in dışındaki tüm bağışçılarla birlikte her ay 5 milyon 700 bin liralık yardım dağıtıyor.

Müren'in mirasının diğer yarısını bağışladığı TEV tarafından bu destekle şimdiye kadar 2 bin 452 öğrenciye burs imkanı sağlanırken, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında 210 öğrenciye ayda 400 lira eğitim yardımı yapıldı.
Kaynak: AA