Nagasaki Felaketinin 70. Yıl Dönümü

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, savaşta nükleer yıkım dehşetini deneyimlemiş tek ülke olan Japonya'nın, uluslararası toplumun nükleer silahsızlanma çabalarına öncülük etme konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

Abe, Nagasaki'de Barış Parkı'nda, Japonya'nın Nagasaki kentine atom bombası atılmasının 70. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, Nagasaki'yi "küle çeviren" atom bombasının atılmasının üzerinden 70 yıl geçtiğini belirtti.

Başbakan Şinzo Abe, savaşta nükleer yıkım dehşetini deneyimlemiş tek ülke olan Japonya'nın, uluslararası toplumun nükleer silahsızlanma çabalarına öncülük etmesi konusundaki kararlı tutumunu yineledi.

Abe, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyanın gerçekleşmesi için çalışırken Japonya'nın "Üç Nükleersizlik İlkesi"nin muhafaza edileceğinin altını çizdi.

Bu arada Kyodo ajansının haberine göre, Nagasaki Belediye Başkanı Tomihisa Taue törende, Japon kamuoyunda tartışmalara yol açan ve ordunun rolünü genişletmeyi öngören yasa tasarılarının neden olduğu yaygın tedirginliğe dikkati çekti.

Taue, tasarılar üzerinde dikkatlice düşünülmesi çağrısı yaparak, "Nagasaki ve tüm Japonya için, savaşı reddettiğimiz barışçıl ilkemizi asla değiştirmemeliyiz" ifadesini kullandı.

Nagasaki Belediye Başkanı, Japonya'nın 2. Dünya Savaşı'ndan sonra hazırlanan "pasifist" anayasasının, atom bombalarının acı verici ve ağır deneyimlerinin ürünü olduğunu belirtti.

Japonya'da geçen ay parlamentoda oluşturulan özel bir komisyonda yapılan oylamada, ordunun rolünü genişletmeyi öngören iki yasa tasarısının tartışmaya açılması kabul edilmişti.

Başbakan Şinzo Abe'nin iktidar bloku tarafından hazırlanan tasarılar parlamentodan geçerse, Japonya ordusu, kolektif meşru müdafaa doktrini çerçevesinde denizaşırı bölgelerde çatışmalara girebilecek. Ülkede yapılan anketler ise Japon halkının büyük bölümünün bu tasarılara karşı çıktığını gösteriyor.

2. Dünya Savaşı sırasında ABD'nin 6 Ağustos 1945 tarihinde Japonya'nın Hiroşima kenti üzerinde bıraktığı atom bombası, sene sonuna kadar 140 bin kişinin ölümüne yol açmıştı. Bundan üç gün sonra Nagasaki'ye atılan atom bombası nedeniyle de 74 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Japonya, Nagasaki'nin bombalanmasından altı gün sonra teslimiyet kararı almıştı.

Kaynak: AA