Carstenz Dağına Tırmanan İlk Ve TEK Türk Yurda Döndü

Carstenz Zirvesi’ne yaklaşık 2 hafta süren zorlu tırmanışını başarıyla tamamlayan  Gülnur Tumbat yurda döndü.

Carstenz Dağına Tırmanan İlk Ve TEK Türk Yurda Döndü
Yüksek irtifa dağcısı Gülnur Tumbat, dünyanın 8 zirvesine tırmanan ilk ve tek Türk olma yolunda ilerleyişine yeni bir başarı daha ekledi. Güney Amerika, Kuzey Amerika, Afrika ve Avrupa’nın en yüksek zirvelerini tırmanan Tumbat, 13 Temmuz’da Okyanusya kıtasında yer alan Carstenz Zirvesi tırmanışına başlamıştı. Yaklaşık 2 hafta süren zorlu tırmanışını başarıyla tamamlayan Tumbat, bugün yurda döndü. Sporcu, erişimi lojistik olarak çok zor olan Carstenz zirvesinde, yağmur ormanlarının içerisinden, modern dünya ile hiç iletişimi bulunmayan kabilelerin çevrelediği bölgeler üzerinden geçerek tırmanışını tamamladı. Güney Amerika kıtasının en yüksek zirvesi Aconcagua’yı ve Kuzey Amerika’nın en yüksek zirvesi Mckinley’ i tırmanan ilk ve tek Türk kadını olan Tumbat, Carstenz tırmanışıyla da bu zirveyi tırmanan ilk ve tek Türk olarak tarihe geçti.

CARSTENZ ZİRVESİNİ TIRMANAN İLK VE TEK TÜRK

Okyanusya Kıtası tırmanışı sonrası İstanbul Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tumbat, Carstenz Zirvesi’ne tırmanışın daha önceki tırmanışlara benzemediğini dile getirdi. Zorlu arazi şartlarında tırmanış gerçekleştirdiklerini ifade eden Tumbat konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Çok vahşi yerlerden, yağmur ormanlarından geçtik. Yol ve patika yoktu. Tırmanış teknik ve zorlu bir tırmanıştı ama esas zorluğu erişim. Lojistik olarak çok zor bir tırmanıştı. Ormanın içinde kaybolduk. Yerliler, orada yaşayan kabileler bize rehberlik etti. Sürekli yağmur ve çamur içindeydik. Yüksekliklere çıktıkça bitki örtüsü azaldı ve kayalıklar başladı.

Bundan sonrası benim için daha rahat oldu. Çok enteresan yerlerdi, anlatması zor. Dünyanın en büyük altın madeninin dibindeydik. Dolayısıyla pusulalarımız çoğu zaman doğru yön göstermiyordu.”

Tumbat, 6 kişilik ekiple 4 bin 884 metreye tırmanarak dünya genelinde çok az sayıda kadının başarmış olduğu 8 zirveler projesi kapsamındaki 5’inci zirveyi geride bıraktı.
Kaynak: İHA