'İftarda Mideye Aşırı Yüklenmek Ölüme Sebep Verebilir'

Tekirdağ Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tolga Şahin, iftar sırasında mideye aşırı yüklenmenin ölüme sebebiyet verebileceğini söyledi.

'İftarda Mideye Aşırı Yüklenmek Ölüme Sebep Verebilir'
İftar saatinde aşırı yağlı yemeklerin tüketilmemesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Şahin, vatandaşların Ramazan boyunca özellikle mide rahatsızlığından dolayı hastaneye başvurduklarını dile getirerek, iftara sulu, düşük kalorili yiyeceklerle başlanması gerektiğini kaydetti.

Uzm. Dr. Şahin, iftarda mideye fazla yüklenildiği zaman şişme meydana geldiğini, bunu vücudun sindirmesinin zor olduğunu belirterek, "İftar saatinde özellikle çok ağır, yağlı yiyeceklerin tüketilmemesi gerekiyor. Trakya bölgesi safra salgınının fazla olduğu bir bölge olduğu için iftardan sonra pankreatit vakalarda artışımız var. Özellikle iftardan sonra pankreatit hastalığından hastalar başvuru yapıyor. İftarda mideye fazla yüklendiği zaman midede şişme meydana geliyor. O yüzden fazla yüklenmemek çok önemli. Yağlı gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Vatandaşlar, mümkün olduğu kadar yağlı gıdalardan kaçınmalı, iftar açtıktan sonra yemeklerini bölerek yemeli. Özellikle obez hastalar ve kalp hastalarının ağır yemeklerden sonra metabolik durumda panreatit ve mide rahatsızlığı geçirmeleri daha yüksek. O yüzden iftarda çok kalorili glisemik indeksi yüksek dediğimiz gıdalara fazla yüklenmememiz gerekiyor" dedi.

"İFTARI 1’ER VE 2’ŞER SAAT ARALIKLI YAPIN"

İftarı bölerek, 1’er ve 2’şer saat ara ile yapmak gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Şahin, "Öncelikte başlangıçta sulu düşük kalorili yiyeceklerle başlayıp sahura kadar 1’er, 2’şer saat arayla birlikte yavaş yavaş bölerek tüketmelerini öneriyoruz. Bu durum hem daha sağlıklı oluyor ve gün içerisinde sıkıntı yaşanmıyor. İftar sırasında mideye daha fazla yüklenmeden yavaş yavaş yerlerse daha iyi olur. Bizim milletimizin hızlı yeme alışkanlığı var. Üzerine birde açlık eklenince daha sıkıntılı oluyor. Hızlı yemek özellikle mide kanseri riskini arttırıyor. O nedenle olabildiğince yavaş, az ve sık yemeliyiz. Sadece Ramazan ayında değil diğer aylarda da bunu öneriyoruz. Ramazan ayında uzun yaz döneminde özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Allah korusun ölüme kadar yol açabilecek durumla karşılaşabiliriz" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: İHA