Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Sekreteri Aleksandr Turçinov, ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin tamamını ele geçirmek isteyen ayrılıkçıların, Minsk Mutabakatı'nı ihlal etme niyetlerini ortaya koyduklarını söyledi.

Turçinov, doğudaki ayrılıkçıların tek taraflı olarak ilan ettiği "Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı" Aleksandr Zaharçenko'nun, Donbas'ın, Ukrayna hükümetinin kontrolündeki kesimlerini ele geçireceklerine ilişkin açıklamasını değerlendirdi. Turçinov, Zaharçenko'nun açıklamasının, Rusya yanlısı ayrılıkçıların, Minsk Mutabakatı'nı ihlal etme amacının göstergesi olduğunu savundu.

Kiev yönetiminin, üstlendiği tüm yükümlülükleri yerine getirmeyi sürdürdüğünü ve Rusya'nın Minsk Mutabakatı'nı çiğnemeye yönelik girişimine gereken yanıtı vermeye hazır olduğunu vurgulayan Turçinov, Minsk Mutabakatı'nın, ülkenin doğusundaki krizin tek çözüm yolu olduğunu hatırlattı.

- Üçlü Temas Grubu, yarın Minsk'te ayrılıkçılarla bir araya gelecek

Bu arada, Ukrayna'nın doğusundaki gerginliğin giderilmesi için oluşturulan Üçlü Temas Grubu'nun yarın Belarus'un başkenti Minsk'te ayrılıkçıların temsilcileriyle bir araya geleceği bildirildi.

Üçlü Temas Grubu'nda Ukrayna'yı temsil eden eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma'nın Basın Sözcüsü Daria Olifer, yarın Üçlü Temas Grubu'nun doğudaki durumu ve mevcut sorunları ele almak üzere yeniden toplanacağını kaydetti. Olifer, toplantıya AGİT Dönem Başkanı ve Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç'in de katılacağını söyledi.

Toplantıya Ukrayna adına eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Özel Temsilcisi Azamat Kulmuhammetov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Temsilcisi Martin Sajdik ile Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen "Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri" temsilcileri Denis Puşilin ve Vladislav Deynego'nun katılması bekleniyor.

Kaynak: AA