TÜRKÖK'te Bağışçı Sayısı 55 Bini Geçti

Türkiye'de, Kan Hizmetleri Genel MüdürlüğŸü Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'ne bağŸlı 12 bölgede, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TǜRKǖK) Projesi kapsamında AğŸustos 2014'ten bugüne kadar 55 bin 118 kişŸinin kök hücre bağŸışŸçısı olmak için numune verdiğŸi bildirildi.

Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, Türk Kızılayı'nın, Türkiye'nin kan ihtiyacını karşŸılama çalışŸmalarının yanı sıra SağŸlık BakanlığŸı işŸ birliğŸiyle yürütülen TǜRKǖK Projesi kapsamında kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için gönüllü kök hücre bağŸışŸçılarına ulaşŸmaya devam ettiğŸini söyledi.

TǜRKǖK Projesi'nin amacının, Türkiye'de kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için Kemik İliğŸi Bankası oluşŸturulması ve bu bankaya Türk Kızılayı tarafından gönüllü kemik iliğŸi veya periferik kök hücre bağŸışŸlamak isteyen bağŸışŸçı adaylarının bulunması olduğŸunu dile getiren Yıldırım, "Türk Kızılayı, bağŸışŸçı adaylarının bulunması görevini yerine getirirken bireysel bağŸışŸ kampanyaları yapmaktansa güvenilir ve gönüllülük bilincine sahip bağŸışŸçıları bulmayı hedeflemektedir" diye konuşŸtu.

- "18-50 yaşŸ aralığŸında, sağŸlıklı her birey bağŸışŸta bulunabilir"

Yıldırım, proje kapsamında 2014 AğŸustos ayından bu yana bağŸışŸçı numunelerinin kabul edildiğŸini belirterek, sözlerini şŸöyle sürdürdü:

"Proje kapsamında bugüne kadar Türkiye genelinde 55 bin 118 kişŸi, Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi sorumluluk sahasındaki Samsun, Amasya Ordu, Sinop, Tokat'ta ise 4 bin 565 kişŸi kök hücre bağŸışŸçı adayı olmuşŸtur. Kök hücre naklinin gerçekleşŸebilmesi için kişŸiler arası doku antijeni (HLA) uyumu aranmaktadır. Doku antijenleri, özellikleri bakımından çok sayıda farklılıklardan oluşŸtuğŸu için birçok kişŸinin taranmasına olanak sağŸlayan bir kemik iliğŸi bankasına ihtiyaç vardır. Bu sebeple Ulusal Kemik İliğŸi Bankası kök hücre tedavisi olmayı bekleyen hastalar için yüksek düzeyde önem arz etmektedir."

Yıldırım, 18-50 yaşŸ aralığŸında, sağŸlıklı her bireyin, Türk Kızılayı bünyesindeki herhangi birime giderek bağŸışŸta bulunabileceğŸini kaydederek, "Duyarlı vatandaşŸlarımızı kök hücre bağŸışŸçı adayı olmak üzere gönüllü verici merkezlerimize davet ediyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA